Нова група - танцова терапия #DancingWithHealth за жени, диагностицирани с рак на гърдата
15.07.2019 г.
Локация и период:
София, България, 32 сесии в периода 14 септември 2019 - 1 март 2020
Локация:
Fitness Center Relax в кв. Надежда, бул. Ломско шосе 73/в близост до метростанция Надежда/
Капацитет:
15-18 души
График на танцовите сесии:
Всяка събота и неделя от 09:00 до 10:00
Такса за наем на зала
4.00 лв на посещение
Информация за проекта:
https://www.bulsport.bg/dance_with_health.html

Основна цел на проекта:
Да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години. Участниците ще имат възможността да изпробват различни видове танци (основни стъпки и движения) и по този начин се очаква да се подобри и подпомогне тяхното физическо и психическо състояние. Доказан факт е, че умерените и целенасочени занимания със спорт или физическа дейност (в това число и практикуването на танци) подпомагат и повишават лечението, възстановяването и последвалата рехабилитация на пациенти страдащи от различни заболявания особено, когато се извършват под наблюдение от специалист.

Дейности и методи:
Танцовите специалисти, които ще реализират сесиите – Маги Бонева и Валериа Николова, които преминаха специализирано обучение в София през май 2019, което беше базирано на методологията на известната британска хореографка и професионален състезател и треньор по танци Каролин Смит, която в момента е съдия в популярното италианско шоу „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Самата Каролин Смит е потърпевша от тази коварна болест и по време на възстановяването си открива как да адаптира танците към моментните си физически възможности и в резултат създава танцов протокол, който до момента е подпомогнал възстановяването на над 2000 жени в Италия. Пълна информация за Каролин Смит: https://www.carolynsmithdanceacademy.com/

• Забележка:
Има възможност за извършване на базови изследвания на участниците преди и след танцовата терапия, за да може да се проследи техния напредък. Първоначалното и финално снемане на данни за физическото състояние на участниците в проекта отнема около 1 час и ще бъде извършено в удобно за тях време.

Танцова терапия
В периода 14 септември 2019 - 1 март 2020 в Fitness Center Relax ще бъдат реализирани 32 танцови сесии, които обхващат цялостната танцова терапия, създадена от Каролин Смит. Сесииите следват логическа последователност, поради което присъствието на всички сесии е задължително. Танцовата терапия е със символична цена за наем на спортната зала (4.00лв на посещение) и има наличен фиксиран график, два пъти седмично - събота и неделя.

Критерии за подбор на участници за включване в танцовите сесии:
• Минимум 4 месеца след последната химиотерапия или след операция (да са изминали минимум 4 месеца, ако е имало такава);
• Мотивация за участие във всички 32 сесии на танцовата терапия;

Кандидатстване:
• Срок за кандидатстване: текущ
• Апликационна форма: https://forms.gle/oTWp6G6b8jvgxcZ68