Приключиха пилотните сесии на танцова терапия #DancingWithHealth
23.03.2019 г.
Кампанията Танцувай със здравето, която осигури 32 безплатни танцови сесии за жени, диагностицирани с рак на гърдата стартира на 19 октомври (Международен ден за борба с рака на гърдата) проведе ежеседмични тренировки по адаптирана методика до март 2019. Този пилотен проект се координира в България от "Асоциация за развитие на българския спорт" и има за цел да покаже силата на спорта и физическата активност в сфери, в които не сме свикнали да го виждаме в действие, а именно при възстановяване и рехабилитация на пациенти с различни заболявания.

„Възможността да включим България в такава инициатива е уникална и сме щастливи, че отбелязваме прогрес във физическата дееспособност на участничките в пилотните дейности, а и в мотивацията им да продължат да бъдат активни и след приключване на пилотната фаза по проекта. Сега предстои обучение на треньори по танци, на които да предадем методите и се надяваме терапията да се мултиплицира в още много български градове, за да могат да се възползват още много жени в страната ни.“ сподели Йоанна Дочевска – председател на АРБС и координатор на проекта за България.

Проект #DancingWithHealth, координиран в България от „Асоциация за развитие на българския спорт“ е да да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години, като им се предлага иновативен танцов протокол с цел да ги включи в умерена/ енергична физическа активност и в резултат на това да ги накара да приемат и да се свържат отново с телата си, да изградят отново самочувствие, да подобрят себеизразяването си, да се справят с чувствата на изолация, депресията, гнева и страха, да укрепят личните си ресурси и преди всичко да правят физическа активност, която е необходима за тяхното здравословно състояние. В периода октомври 2018 - март 2019 в София беше проведена пилотната програма, в която се реализираха 32 безплатни танцови сесии за жени, диагностицирани с рак на гърдата, и възоснова на която по време на предстоящото обучение, участниците ще получат актуална обратна връзка как да планират своите бъдещи програми.

Набирането на треньори по танци за последващото обучение, което ще се проведе на 12 май 2019 в София вече стартира, като ще можем да включим 20 професионалисти, които да мултиплицират терапията. Обучението е безплатно, а кандидатстването е възможно до 15 април на следния линк: https://forms.gle/e5ij1LPLYgFz1aH86 (Кандидатстването изисква прилагане на кратко клипче (до 1 минута)). Наличието на професионален опит е от основно значение за по-доброто разбиране на връзката между физическата активност, танците, здравето и практическите последици от практикуването им ето защо, за да гарантира успеха на проекта са изготвени критерии за участие в обучението:

Критериите за подбор на учители или треньори по танци:
• Опит в преподаването или в сферата на танците (латино или бални или зумба или танго или салса или кизомба или сходни).
• Най-малко 3 години опит в практикуване на танци (латино или бални или зумба или танго или салса или кизомба или сходни).

Предварителна програма 12 май 2019:
8:00-9:00 Регистрация
9:00-11:30 Теория и практика
11:40-13:30 Теория и практика
13:30-14:15 Обяд
14:15-16:30 Теория и практика
16:40-18:30 Теория и практика
18:30 – 19:00 Семейна снимка, оценка на обучението, сертификати.
• Танци в програмата - Салса, Меренге, Бачата, Ча-ча, Румба, Танго.


Обучители ще бъдат Валентина Недева и Ивайла Гергова – АВА (MVJ Dance Studio), които преминаха специализирано обучение в Италия през юни 2018, водено от известната британска хореографка и професионален състезател и треньор по танци Каролин Смит, която в момента е съдия в популярното италианско шоу „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Самата Каролин Смит е потърпевша от тази коварна болест и по време на възстановяването си открива как да адаптира танците към моментните си физически възможности и в резултат създава танцов протокол, който до момента е подпомогнал възстановяването на над 2000 жени в Италия. Пълна информация за Каролин Смит: https://www.carolynsmithdanceacademy.com/. Участниците ще получат и практическа информация какво да имат предвид при провеждане на сесиите от Ивелина Димитрова, дипломиран кинезитерапевт, която също премина специфично обучение в Италия през юни 2018 година и извърши базови измервания на общото физическо и психическо състояние на селектираните участнички, като данните от измерванията ще бъдат анализирани, за да може да се валидира Европейски протокол за танцова терапия.

Каролин Смит сподели за дейностите по проекта: „Аз съм дълбоко развълнувана да участвам в този проект. Като жена и като пациент, аз съм дълбоко убедена в ползите на танца и на този проект за психическото и физическо здраве на жените. Ракът на гърдата е болест, която можем да преборим не само чрез усилията на медицината (лекарства, качествено здравеопазване и редовни прегледи), но и с вяра, желание, помощта на приятели, семейство и общество. Силно вярвам , че този проект ще позволи на много жени да подобрят начина си на живот, да повишат увереността и самочуствието си и желанието си за живот“. През 2017г., в Италия, 51,000 жени са диагностицирани с това заболяване. Ранната диагноза позволява на 87% от тях успешно лечение и възстановяване. “Въпреки, че значително повишихме нивото на успешно лечение и възстановяване на нашите пациенти, има още много какво да желаем. Ние вярваме, че успешната терапия, превенция и здравословен начин на живот може да подобрят начина на живот на жените в Италия“, споделя професор Адриана Бонифачи, председател на IncontraDonna, Италия, партньор в проекта.

Проектът е съ-финансиран от програма „Еразъм +“ и в него участват 5 държави (Италия, България, Литва, Великобритания и Холандия) в партньорството и с подкрепата на още 3 италиански организации (University of Foro Italico, IncontraDonna Onlus и ISES).

Пълна информация за проектните дейности: www.dancing-health.eu