Обучение за треньори по танци #DancingWithHealth
23.03.2019 г.
Локация и период:
София, България 12 май 2019
Участници:
Максимален брой: 20 душиОсновна цел на проекта:
Проект #DancingWithHealth, координиран в България от „Асоциация за развитие на българския спорт“ е да да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години, като им се предлага иновативен танцов протокол с цел да ги включи в умерена/ енергична физическа активност и в резултат на това да ги накара да приемат и да се свържат отново с телата си, да изградят отново самочувствие, да подобрят себеизразяването си, да се справят с чувствата на изолация, депресията, гнева и страха, да укрепят личните си ресурси и преди всичко да правят физическа активност, която е необходима за тяхното здравословно състояние. В периода октомври 2018 - март 2019 в София беше проведена пилотната програма, в която се реализираха 32 безплатни танцови сесии за жени, диагностицирани с рак на гърдата, и възоснова на която по време на предстоящото обучение, участниците ще получат актуална обратна връзка как да планират своите бъдещи програми.

Конкретна дейност:
Безплатно обучение на 20 инструктори по програмата "Танци на жени с рак на гърдата".

Обучители:
Обучители ще бъдат Валентина Недева и Ивайла Гергова – АВА (MVJ Dance Studio) преминаха специализирано обучение в Италия през юни 2018, което беше водено от известната британска хореографка и професионален състезател и треньор по танци Каролин Смит, която в момента е съдия в популярното италианско шоу „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Самата Каролин Смит е потърпевша от тази коварна болест и по време на възстановяването си открива как да адаптира танците към моментните си физически възможности и в резултат създава танцов протокол, който до момента е подпомогнал възстановяването на над 2000 жени в Италия. Пълна информация за Каролин Смит: https://www.carolynsmithdanceacademy.com/. Участниците ще получат и практическа информация какво да имат предвид при провеждане на сесиите от Ивелина Димитрова, дипломиран кинезитерапевт, която също премина специфично обучение в Италия през юни 2018 година и извърши базови измервания на общото физическо и психическо състояние на селектираните участнички, като данните от измерванията ще бъдат анализирани, за да може да се валидира Европейски протокол за танцова терапия.

Наличието на професионален опит е от основно значение за по-доброто разбиране на връзката между физическата активност, танците, здравето и практическите последици от практикуването им ето защо, за да гарантира успеха на проекта са изготвени критерии за участие в обучението:

Критериите за подбор на учители или треньори по танци:
• Опит в преподаването или в сферата на танците (латино или бални или зумба или танго или салса или кизомба или сходни).
• Най-малко 3 години опит в практикуване на танци (латино или бални или зумба или танго или салса или кизомба или сходни).

Пътни разходи и настаняване:
Обучението е безплатно!
Организаторите ще поемат разходите за настаняване и транспорт на участници, които не са базирани в София

Кандидатстване:
• Апликационна форма: https://forms.gle/e5ij1LPLYgFz1aH86
Заб. Кандидатстването изисква прилагане на кратко клипче (до 1 минута).
• Срок за кандидатстване: 15/04/2019


Предварителна програма 12 май 2019:
8:00-9:00 Регистрация
9:00-11:30 Теория и практика
11:40-13:30 Теория и практика
13:30-14:15 Обяд
14:15-16:30 Теория и практика
16:40-18:30 Теория и практика
18:30 – 19:00 Семейна снимка, оценка на обучението, сертификати.
  • Танци в програмата - Салса, Меренге, Бачата, Ча-ча, Румба, Танго.


Проектът е съ-финансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия.