Старт на танцова терапия #DancingWithHealth за жени, диагностицирани с рак на гърдата
19.10.2018 г.
19 октомври е Международен ден за борба с рака на гърдата, а октомври винаги е оцветен в розово, който е цветът на кампанията за борба с рака на гърдата и през този месец се правят целенасочени опити да се повиши информираността за това заболяване. На този важен ден бе даден старт на кампанията Танцувай със здравето, която ще осигури 32 безплатни танцови сесии за жени, диагностицирани с рак на гърдата. Танцовите сесии, които ще се провеждат в Студентска поликлиника – тамцово студио MVJ Dance Studio, се реализират в рамките на проект DancingWithHealth и ще стартират от 23 октомври, като в тях ще могат да се включат 20 участнички. Този пилотен проект се координира в България от "Асоциация за развитие на българския спорт" и има за цел да покаже силата на спорта и физическата активност в сфери, в които не сме свикнали да го виждаме в действие, а именно при възстановяване и рехабилитация на пациенти с различни заболявания.

„Възможността да включим България в такава инициатива е уникална и сме щастливи, че след 9 месеца подготовка на дейностите, днес поставяме началото на тяхното практическо изпълнение. По време на функционалните измервания, които реализирахме с желаещите да се включат в програмата през последните седмици, имах удоволствието да се запозная с прекрасните дами, които ще танцуват за здраве и да усетя тяхната непоколебима воля да преборят това коварно заболяване, както и да покажат на други потърпевши, че силата на характера, съчетана с физическа активност може да направи чудеса. След успешното приключване на пилотните дейности сме планирали обучение на треньори по танци, на които да предадем методите и се надяваме терапията да се мултиплицира в още много български градове, за да могат да се възползват още много жени в страната ни.“ сподели Йоанна Дочевска – председател на АРБС и координатор на проекта за България.

Основна цел на проекта:
Да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години. Участниците ще имат възможността да изпробват различни видове танци (основни стъпки и движения) и по този начин се очаква да се подобри и подпомогне тяхното физическо и психическо състояние. Доказан факт е, че умерените и целенасочени занимания със спорт или физическа дейност (в това число и практикуването на танци) подпомагат и повишават лечението, възстановяването и последвалата рехабилитация на пациенти страдащи от различни заболявания особено, когато се извършват под наблюдение от специалист.

Дейности и методи:
Танцовите специалисти, които ще реализират сесиите – Валентина Недева и Ивайла Гергова – АВА (MVJ Dance Studio) преминаха специализирано обучение в Италия през юни 2018, което беше водено от известната британска хореографка и професионален състезател и треньор по танци Каролин Смит, която в момента е съдия в популярното италианско шоу „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Самата Каролин Смит е потърпевша от тази коварна болест и по време на възстановяването си открива как да адаптира танците към моментните си физически възможности и в резултат създава танцов протокол, който до момента е подпомогнал възстановяването на над 2000 жени в Италия. Пълна информация за Каролин Смит: https://www.carolynsmithdanceacademy.com/

Ивелина Димитрова, дипломиран кинезитерапевт, която също премина специфично обучение в Италия през юни 2018 година ще извърши базови измервания на общото физическо и психическо състояние на селектираните участнички, като данните от измерванията ще бъдат анализирани, за да може да се валидира Европейски протокол за танцова терапия. Университет „Форо Романо“ в Рим, Италия е партньор на инициативата и екипът на професор Адриана Бонифачи ще анализира данните от участничките в проекта от Италия, Великобритания, Латвия, Холандия и България с крайна цел да бъде научно обоснован и валидиран протокол за танцова терапия на пациентки с рак на гърдата. Разработването на подобен протокол ще бъде изключително полезно за успешното прилагане на танцова терапия при пациентки, диагностицирани с рак на гърдата в бъдеще, а тестовете са стандартни и не изискват предварителна подготовка или допълнителни действия (освен да предвидите време за реализацията им).

Проект „Танцувай със здравето“ има за цел да обучи треньори по танци в две основни посоки – основни принципи на методологията “Dancing with Health“ (преподавана то Каролин Смит и Самуел Перон) и да проведе 32 безплатни танцови сесии, в които ще вземат участие 20 жени от България, диагностицирани от рак на гърдата. Танцовите сесии във всяка от партньорските държави ще бъдат основата на проучване за влиянието на физическата активност при възстановяването на жени с рак на гърдата и ще бъде валидирано от Университет „Форо Италико“ в Рим.

Каролин Смит заяви: „Аз съм дълбоко развълнувана да участвам в този проект. Като жена и като пациент, аз съм дълбоко убедена в ползите на танца и на този проект за психическото и физическо здраве на жените. Ракът на гърдата е болест, която можем да преборим не само чрез усилията на медицината (лекарства, качествено здравеопазване и редовни прегледи), но и с вяра, желание, помощта на приятели, семейство и общество. Силно вярвам , че този проект ще позволи на много жени да подобрят начина си на живот, да повишат увереността и самочуствието си и желанието си за живот“.

През 2017г., в Италия, 51,000 жени са диагностицирани с това заболяване. Ранната диагноза позволява на 87% от тях успешно лечение и възстановяване. “Въпреки, че значително повишихме нивото на успешно лечение и възстановяване на нашите пациенти, има още много какво да желаем. Ние вярваме, че успешната терапия, превенция и здравословен начин на живот може да подобрят начина на живот на жените в Италия“, заяви професор Адриана Бонифачи, председател на IncontraDonna, Италия.

Проектът е съ-финансиран от програма „Еразъм +“ и в него участват 5 държави (Италия, България, Литва, Великобритания и Холандия) в партньорството и с подкрепата на още 3 италиански организации (University of Foro Italico, IncontraDonna Onlus и ISES).

Пълна информация за проектните дейности: www.dancing-health.eu