Какво представлява спортът Боче?
14.08.2019 г.
Спортът Боче датира от 5 000 год. пр. Христа и е изключително интересен за младежи и възрастни, включително и за младежи със специални образователни потребности и хора с увреждания.


Той допринася за създаване на универсална среда за комуникация и премахване на всички бариери между участниците. Родината на боче е Италия. Разпространен е в Европа от римските воини и наподобява кърлинг, но се играе с керамични топки. Отборите са два, с по четири топки, с различен цвят, а целта е една малка топка, наречена ”палина”. До нея топките трябва да достигнат на най-близко разстояние. Предимство за играта е, че се изисква концентрация, но същевременно не е необходимо физическо натоварване и е подходяща и за ученици в инвалидни колички. Боче се играе индивидуално, по двойки и отборно/с четири играча в отбор/.

Варианти на боче са топка на трева и петанка. Опростен забавен вариант се играе навсякъде по света и няма ограничения за играчите. За да се играе, се изисква концентрация, но натоварването не е голямо. Отборите са два, с по четири топки и една целева топка. Топките тежат 900 грама и са с диаметър 1,7-10 см. Има зелени и червени топки или в друг контраст.

Играта Боче е за малки и големи, спортисти и неспортисти. Тя дава възможност за положително емоционално зареждане, социални контакти и лична увереност. Спортът Боче е залегнал в учебната програма в допълнителния час по физическо възпитание и спорт в помощните училища в България.Кортът е с размери 3м ширина и 18 м дължина, а повърхнината може да бъде конструирана от каменен чакъл, пясък, изкуствена настилка или естествена тревна площ. Игрището за боче трябва да има следните компоненти:

1. Фаул линия за отбелязване на резултат, удряне на топката или провал- 3 метра от задната част.

2. Средна ограничителна линия - 9 м от началото на игрището, минималното разстояние, на което е поставена палината за игра. По време на самата игра позицията на палината може да се изменя, за да се нормализира играта.

Отбелязване на резултата в края на полувремето, когато всичките играчи са изиграли своите топки точките се определят по следния начин: отбелязването на резултат става, след като всички топки на даден отбор са по-близо до най-близко разположената топка на противниковия отбор до палината, което се определя като се види или измери с мерилен уред /напр. ролетка/. В края на полувремето, когато съдията отсъди кои топки са печеливши и е отбелязал броя точки, играчът или отборът започват нов фрейм. Отборът, който отбелязва резултат, печели предимство за палината в следващия фрейм. Съдията е отговорен да следи резултата и да води протокол. Измерването на разстоянието се извършва от външната страна на топката боче до центъра на палината.

Отбелязване на резултат:

  • отбор от четири играча – 1 топка за играч = 16 точки

  • отбор от двама играчи – 2 топки за играч = 12 точки

  • един играч – четири топки за играч = 12 точки

Първият златен медалист за България по боче от Световните летни игри Спешъл Олимпикс игри, Атина '2011 се казва Петя Маркова. Тя е носител на златни и сребърни медали по боче на ежегодните Национални турнири на Спешъл Олимпикс България, стартирали на 24.V. 2006 г. в Плевен. Взема участие и в националния отбор на България.

Източници:
  • https://www.lifesport.bg/news-6/info-9679/%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B8.%D0%B7%D0%B0.%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0.%D1%81.%D1%83%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F:.%D0%91%D0%BE%D1%87%D0%B5/
  • https://priobshti.se/article/ot-specialisti/sportut-boche-pri-uchenicite-sus-specialni-obrazovatelni-potrebnosti