Детски спортен празник на Велики четвъртък
25.04.2019 г.
На 25.04.2019, Велики четвъртък, пл. „Света Неделя“ в София се проведе детски спортен празник с игри на открито за най-малките, организирани от Асоциация за развитие на българския спорт /АРБС/, Школа по лека атлетика „Дарко тийм“ и Асоциация на българите боледуващи от астма/ АББА/. Паралелно със спортните игри, над 200 деца от 4 столични детски градини и 8 училища се включиха в боядисване на яйца, които след украсяването подариха на социалната кухня в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ на ул. „Георг Вашингтон“ № 47. Децата взеха участие и в литийно шествие, което стартира от храм „Св. Неделя“ с благословението на белоградчишкия епископ Поликарп и беше водено от свещенослужители на Софийската епархия.

Събитието беше организирано от Софийска Света Митрополия, Неделно училище при храм „Рождество Христово“, Омбудмсна на Република България и Столична Община. Боите, с които ще се изпишат яйцата, са дарение за каузата „Спаси икона“, чрез която малчугани от неделните училища помагат на свои онкоболни връстници.

По време на събитието участващите бяха запознати с дейностите по проект „Back2Track”, който Асоциация за развитие на българския спорт координира и който има за цел да анализира различията и приликите, които спортните клубове имат в подхода си към професионалния и масовия спорт, както и в иновативния подход за включване на деца в неравностойно положение в спорт и физическата активност. Проектът има за цел да намери начин за създаване на практическите умения и знания в участващите организации как да управляват спортни програми за масов спорт, заедно с спортни програми за професионални спортисти. През май 2019 България ще бъде домакин на детско състезание по лека атлетика, в което ще вземат участие деца от Хърватска и Белгия, а основен организатор на събитието е клуб по лека атлетика КЛАСА, който е партньор в проект Back2Track, съ-финансиран по програма „Еразъм+“.