ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Проект: AQUA PRIMORJE

МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР ПО АРТИСТИЧНО ПЛУВАНЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ
28.06.2021 г.
В периода 25-27 юни 2021, в София се проведе международен семинар за треньори и съдии по артистично плуване, по време на който бяха разгледани аспектите на превенция и травматология и теоретични и практически характеристики на хореография при възрастови групи U12 и 13-15.

Обучението се проведе в рамките на проект “AQUA PRIMORJE”, съ-финансиран по програма Еразъм+, който има за цел да допринесе за неформалното обучение на треньори по артистично плуване, като целта е те да бъдат запознати с нови методи на тренировка, здравословно хранене, подход и хореография при работата си с младежи с акцент върху минимализиране риска от травми и по-успешна и продължителна спортна кариера на състезателите по синхронно плуване. Семинарът се организира от Асоциация за развитие на българския спорт, партньор в инициативата от страна на България.

Обучителите, които споделиха своите знания с участващите плувни експерти от България, Сърбия и Хърватия бяха Ивелина Димитрова, кинезитерапевт и докторант в Национална Спортна Академия „Васил Левски“, която е и домакин на събитието и стожерът на британското синхронно плуване - Дженифер Грей, член на първия отбор по синхронно плуване на Великобритания, а след това успешен треньор. Започва водното си пътешествие като състезателка по скокове във вода. Участва и в спектаклите по синхронно плуване. Постепенно увеличава тренировките, тъй като спортът й става състезателен Англия. Участва на първото световно първенство в Белград през 1973 г. След като приключва кариерата си се отдава на треньорската професия. После става национален служител по развитието на синхронното плуване и скокове във вода. Дейна фигура е в създаването на треньорска квалификация, главно за синхронно плуване. Грей също е член на техническите комитети на ЛЕН и ФИНА. Била е съдия на редица събития от най-високо ниво, включително олимпийски игри, световни първенства и Игрите на Британската общност. Провежда е треньорски семинари за треньор в цял свят.

Част от обучението съдържаше практическа част, в която взеха участие прекрасните млади надежди на НСА Синхронно плуване, ръководени от Юлия Чубурова. В рамките на проект AQUA PRIMORJE предстои и обучение в Рийека, Хърватия, планирано за септември 2021, в което ще могат да вземат участие плувни специалисти от България, а кандидатстването ще бъде обявено в рамките на месец юли на страницата на Асоциация на развитие на българския спорт.