АРБС със спортен уикенд, изпълнен с активни събития
16.06.2019 г.
Щафетни игри за деца и родители, лекции на тема „Интернет за всички“, състезания по скачане с чувалчета, мини футболен турнир и още куп изненади бяха част от забавленията за гостите на Радио парк фест. За трета поредна година Българското национално радио организира мега събитието, посветено на настъпването на лятото.

Асоциация за развитие на българския спорт, партньор на инициативата поднесе букет от изненади за децата:
  • СКЛА ХАЙ ЛЕВЕЛ АКАДЕМИ проведе открити тренировки по лека атлетика на 15 юни от 10.00 до 12.00 ч. и от 16.00 до 18.00 ч.
  • Спортен клуб по Ушу/кунг фу БАТЯТ организира традиционен Ян Тайджи Чуан на 15 и 16 юни от 10.00 до 12.00 ч.
  • ЕМ ВИ Джей Спорт пък организира Зумба за деца в неделя, 16 юни между 10.00 и 12.00 ч.
Асоциация за развитие на българския спорт, Асоциация на българите боледуващи от астма „Дишам свободно“ и Неделно училище при храм „Рождество Христово“ поднесоха песни, рисувателна работилница, музикални игри и драматизации на приказки за най-малките на 15 юни между 10.00 и 12.00 ч. По същото време се проведе и работилница за физическа активност и белодробно здраве чрез спортни игри на открито.
Спонсори на Радио парк фест 2019 г. са А1, ОББ, SDI, Бургаско, и Волтарен Eмулгел. Българското национално радио организира Радио парк фест за трета поредна година. Лятото започна с Остава, Миленита, Орлин Павлов, Jeremy?, Dorothy Takev, Жлъч, Гена и Григовор, Marten Roberto, DJ Desy, IVA, Krekhaus, MIRY и Innerglow.

По време на събитието участващите бяха запознати с дейностите по проект „Back2Track”, който Асоциация за развитие на българския спорт координира и който има за цел да анализира различията и приликите, които спортните клубове имат в подхода си към професионалния и масовия спорт, както и в иновативния подход за включване на деца в неравностойно положение в спорт и физическата активност. Проектът има за цел да намери начин за създаване на практическите умения и знания в участващите организации как да управляват спортни програми за масов спорт, заедно с спортни програми за професионални спортисти. През май 2019 България беше домакин на детско състезание по лека атлетика, в което взеха участие деца от Хърватска и Белгия, а основен организатор на събитието бе клуб по лека атлетика КЛАСА, който е партньор в проект Back2Track, съ-финансиран по програма „Еразъм+“. Участниците получиха информация и за проект "HEalth Practices for Own Self-Improvement" (HEPOSI), който предвижда сътрудничество между неправителствени организации от Европа и Латинска Америка, насочени към посрещане на предизвикателството за насърчаване на здравословната физическа активност и практиките за консумация на храна сред младите хора чрез методи на неформално образование. По време на дейностите беше представен и проект “A Path to TranSportAction” (APTSA) е проект, който включва 5 организации - три от Европа (България, Хърватска и Италия) и две от Латинска Америка (Бразилия и Перу). Целта на проекта е да увеличи капацитета на младежките организации от въпросните страни да прилагат спорта в комбинация с иновативни неформални методи и подходи за борба с половата дискриминация. С този проект организаторите се надяват да допринесат за намаляването на сексизма и стереотипите и да допринесат за половото равенство в бедните провинциални райони на Европа и Латинска Америка.

През почивните дни, Асоциация за развитие на българския спорт подкрепи и взе участие и в Спортен празник Единение за България чрез спорт, традиции и общности, който се проведе на 15/06/2019 на стадиона в с. Железница и беше организиран от Асоциация на спортните педагози на България и Кметство с.Железница в партньорство с Олимпийско дружество на учителите по физическо възпитание и спорт; Олимпийски клуб НСА; БСФС; Спортно-туристически съюз на българските пенсионери; Асоциация за развитие на българския спорт; Столичен съюз на пенсионерите 2004; „Мачирски спорт”;Български детски и младежки парламент;191 ОУ „Отец Паисий.

В неделя се проведе и Фестивал на споделените таланти, по време на който на Женски пазар в София, Фанка Борисова от ДПЛУИ, гр. Баня, Карлово показа на децата как да изразят творческите си възможности и да рисуват мечтите си.