Спортни забавления с АРБС по време на Фамилиатлон 2019
12.05.2019 г.
На 12 май 2019, за 11 поредна година “Фамилатлон” – най-големият празник на открито, посветен на спорта и забавленията, събра стотици семейства на Голямата поляна в Южния парк. Той се провежда в навечерието на Международния ден на семейството и Асоциация за развитие на българския спорт се включи активно в мероприятието, като представи дейностите, които реализира по различни проекти и съвместно с Клуб по лека атлетика КЛАСА организира спортни забавления за малчуганите. Малките посетители имаха възможността да се запознаят с леката атлетика и да преживеят позитивната емоция от това да бъдеш активен.

Посетителите на Фамилиатлон 2019 можеха да получат информация за дейностите по проект Академия за младежки работници, който е стратегическо партньорство между България, Полша, Испания и Македония. Академия за младежки работници включи 12 младежи на възраст 18-30 години от всяка държава в програма за повишаване на знанията и уменията в сферата на младежката работа и им позволи да работят върху практически сценарии за личностно и професионално развитие на младите хора, с които те комуникират. В Академията, която се проведе до началото на Април 2019 бяха включени следните модули: работа в екип, интеграция на група, лидерство, мениджмънт на конфликти, спорт (физическа активност) и психомоторно включване в младежката работа, мотивация, ИТ инструменти в младежката работа, методи и инструменти за младежка работа, коминикация с младежи, управление на времето. Практически сценарии бяха разработени и по темите: правна рамка за създаване на НПО, промотиране и спонсорство, цели, визия, ценности, финансиране, персонал и заетост.

Текуща дейност по проекта е конкурс за постер на тема „Младежка организация в България и Европа, в който младежи на възраст 15 – 30 години могат да изразят своята визия за младежките организации в България и Европа - какви са те, какви трябва да бъдат или какво трябва да правят чрез изработване на индивидуален или групов постер по темата. Пълна информация: „https://www.bulsport.bg/academy_youth_worker_KA2/view.html?nid=21923

По време на събитието участващите бяха запознати с дейностите по проект „Back2Track”, който Асоциация за развитие на българския спорт координира и който има за цел да анализира различията и приликите, които спортните клубове имат в подхода си към професионалния и масовия спорт, както и в иновативния подход за включване на деца в неравностойно положение в спорт и физическата активност. Проектът има за цел да намери начин за създаване на практическите умения и знания в участващите организации как да управляват спортни програми за масов спорт, заедно с спортни програми за професионални спортисти. В периода 17-19 май 2019, България ще бъде домакин на детско състезание по лека атлетика, в което ще вземат участие деца от Хърватска и Белгия, а основен организатор на събитието е клуб по лека атлетика КЛАСА, който е партньор в проект Back2Track, съ-финансиран по програма „Еразъм+“.