Проект: Спортна дипломатическа академия

16.12.2021
В периода 13–16 декември 2021 г. в София, България се проведе финалната партньорска среща на проект „Спортна Дипломатическа Академия“, която събра организациите, изпълняващи пилотната инициатива от 2019 г. Проектът има за цел да овласти спортните лидери от България, Босна и Херцеговина, Хърватия и Италия и се реализира от Асоциация за развитие на българския спорт, Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities (BRAVO), Rijeka’s Sports Association и L'Orma SSD. По време на финалната среща се проведе и онлайн събитие, което събра „дипломатите в спортни костюми“ за момент на оценка и рефлексия относно изминалите три години на съвместно обучение.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
25.11.2021
В периода 15ти септември – 21ви ноември 2021, се проведе онлайн модулът по проект „Спортна Дипломатическа Академия“. Онлайн лекциите бяха представени от различни лектори и експерти в областта на медиите, спортен мениджмънт и маркетинг, социално предприемачество в спорта, разработване и прилагане на политики в спортаи др. Първоначално модулът бе планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.11.2021
На 21 ноември 2021 г. се проведе лекция от онлайн модула на Спортна Дипломатическа Академия, насочена към работата със специфични целеви групи в спорта. Лекцията на Диего Капуци и Bice Saccò – треньор и атлет на ASD No Limits, включваше множество практически аспекти на работата с лица с увреждания. No Limits е организация, призната от Спешъл Олимпикс, която активно участва в състезания, турнири и мачове, организирани от организацията и която през последните години е постигнала важни спортни резултати, водени от мотото си: Млади хора със спорт, който тече във вените им. Основното послание на Диего Капуци & Bice Saccò до дипломатите в спортни костюми беше: "Използвайте спорта като инструмент за растеж!". Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.11.2021
На 12 ноември 2021 г. се проведе лекция от онлайн модула на Спортна Дипломатическа Академия, насочена към работата с медии в спорта. Лекцията на спортния журналист Иван Боянов съдържаше множество практически съвети и препоръки за това как участниците да бъдат подготвени за различен вид медийни участия, как да се държат по време на интервю, какво да имат предвид, когато предават посланието си към аудиторията с основни съвети от лекторът към дипломатите в спортни костюми да „имат своята стратегия, естественост, индивидуалност при работа с медии в спорта“. Иван Боянов е спортен журналист с повече от десетилетие опит в сферата на ефирните медии. Той отразява много големи международни събития като мачове от Шампионска лига, включително три финала и провежда интервюта с някои от най-големите спортни звезди като Арсен Венгер, Жозе Моурино, Христо Стоичков, Лотар Матеус и др. От 2018 г. Боянов е част и от менторите в програмата за млади репортери на МОК." Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
07.11.2021
На 07 ноември 2021г. беше изнесена лекция от онлайн модула на Спортна Дипломатическа Академия, която беше фокусирана върху Европейската политика в спортната дипломация, като ценна информация по темата сподели проф. Тиери Зинц, Факултет Спорт, Католически университет в Льовен, Белгия. Основното послание, което проф. Зинц сподели с дипломатите в спортни костюми беше: „Спортната дипломация промотира усещане за идентичност, принадлежност и обединение отвъд гражданството“. Със своя богат опит на спортен експерт на Европейско ниво, проф. Зинц хвърли светлина върху скорошните процеси за развитие на спортната дипломация в Европейския съюз, които бяха развити по време на Португалското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2021. Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.10.2021
На 15 октомври 2021 г. се проведе онлайн лекция от четвъртия модул на Спортна Дипломатическа Академия, фокусирана върху дидактическата комуникация в училищния и спортния сектор, изнесена от Маурицио Мондони - професор и изследовател в Католическия университет в Милано, изявен треньор на националната федерация и национален инструктор по мини баскетбол. Проф. Мондони сподели своя богат практически опит в комуникационните методи и подходи в спорта и подчерта значението на правилното послание и начина, по който то може да достигне до аудиторията. Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.10.2021
На 10 октомври 2021 г. се проведе четвъртата лекция на онлайн модула на Спортна Дипломатическа Академия, която бе фокусирана върху това как да направим спортната дипломация по-конкретна и осезаема.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.09.2021
На 30 септември 2021 г. бе изнесена третата лекция от онлайн модула на Спортна дипломатическа академия, която бе фокусирана върху социалното предприемачество в спорта чрез устойчивия модел на Play More - социално предприятие със седалище в Милано. Луиджи де Мико, съосновател на организацията, представи дългия път чрез който се създава стойност чрез спорт, като гарантира, че участието на всички хора, които имат за цел да спортуват, да търсят благополучие и интеграция в местната общност, е предоставено. Спортният център в сърцето на Милано предлага стотици спортни занимания и курсове, а 1 от 6 деца в центъра спортуват безплатно (с цел този брой да достигне 50% от участващите деца, които се включват във физическа активност с подкрепата на Play More). Предлагат се множество спортни дейности за участници с или без увреждания, с мигрантски произход, различна възраст и социален статус (включително служители на компании), които дават възможност на всички да практикуват спорт и да са равни на спортната площадка. Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде внедрен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
27.09.2021
На 26 септември 2021 г. беше изнесена втората лекция от онлайн модула на Спортна дипломатическа академия, която бе фокусирана върху приобщаващия дизайн на спорта с конкретния пример на Баскин. Баскин е нов спорт, изобретен в Кремона през 2003 г., чиято цел е да създава активност буквално за всеки - момичета, момчета, тези със способности и тези, които имат физически или интелектуални предизвикателства за преодоляване - за могат да участват и да се наслаждават максимално на своите способности. „Добрият дизайн дава възможност, лошият дизайн деактивира - в спорта, в живота, във всяка среда. Баскин представлява Спортния Дизайн за всички“ бе един от основните акценти по време на лекцията „От набор от възможности за включване до модел на спорта, предназначен за всички: Иновативният пример на Баскин“ на Алекси Валет - Консултант по учебните процеси и създаването на проекти (спорт, образование, включване и иновации). Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
25.09.2021
На 25 септември 2021, в басейн Мадара на Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе #Train4Inclusive събитие по адаптирано плуване, в което взеха участие атлети с интелектуални затруднения. #Train4Inclusive се реализира от международен консорциум, включващ представители на България, Хърватия, Италия, Словения и Испания и има за цел да разработи методология и инструменти, които треньори по вид спорт и ръководители на спортни дейности за хора с увреждания ще могат да използват, за да наблюдават напредъка на техните физически, когнитивни и социални умения. Плувното събитие включваше 50м адаптирано плуване с партньор, както и водни забавления за участниците, които бяха разделени в две възрастови групи – под и над 17 години.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.09.2021
На 21 септември 2021 г., по време на учебно-семинарна дейност на студентите обучаващи се в ОКС „Магистър“, специалност "Спортен мениджмънт" в Национална спортна академия "Васил Левски", Йоанна Дочевска - председател на УС на Асоциация за развитие на българският спорт (АРБС) и Ивайло Здравков – член на УС на АРБС, представиха целите, дейностите и задачите на проект „Спортна дипломатическа академия“. Една от главните цели поставени пред екипа на проекта е да вдъхнови и обучи най-малко 20 спортни дипломати в спортни костюми, с практически умения и знания в областта на спортната дипломация (политически диалог и международни отношения, създаване на кампании, успешна вербална и невербална комуникация, публично говорене, работа с медии, протокол и етикет, външна политика и ценности на ЕС).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.09.2021
На 15 септември 2021 г. беше изнесена първата лекция от онлайн модула на Спортна дипломатическа академия, която бе фокусирана върху достъпа до публични средства за заинтересованите страни в спорта, регулаторните въпроси на ЕС, които оказват влияние върху спорта и институционалните отношения въз основа на богатия опит в сферата на Валерио Джованини - специалист по връзки с обществеността, Изпълнителен офис / Национално управление и глобални институции на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА). Валерио Джованини е доказан адвокат от Италия с над 10 години опит в регулаторните въпроси на ЕС, институционалните отношения и публичното финансиране. Той е преподавател в магистърската програма, организирана от бизнес училището на LUISS относно финансовите механизми на ЕС, и участва като лектор в редица конференции на високо ниво по тази тема. Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.07.2021
- Пристигна новият СПРИНТ, бр. 26 Едно списание с две корици и две части - за Евро 2020 по футбол и за Олимпийските игри в Токио Новият брой на СПРИНТ пристигна на 21 юли 2021 г. в уникален формат. 132-те страници са разделени на две половини – всяка част със собствена корица. Няма първа или четвърта корица – всеки го чете и обръща както поиска, излага го за продажба както прецени. Отделно има и безплатно приложение – 32 стр. за „Новите градски спортове“. Всичко това само за 6 лева.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.07.2021
В периода 10-16 юли 2021г. в Риека, Хърватия се проведе третият модул по проект „Спортна Дипломатическа Академия“, който има за цел да събере 80 спортни администратори, треньори и доброволци от 4 държави. Първата среща на спортните дипломати след пандемията COVID-19 бе емоционално и дългоочаквано събитие, което успя да събере повече от 50 участници от първоначалната проектна група, които имат силно желание да продължат своя дипломатически път и да научат повече за темите на модулите: успешна вербална и невербална комуникация, както и комуникацията с публични власти, говорене пред публика и създаване на кампании, маркетинг в спорта, както и аспектите на спортната дипломация, свързани с предстоящите Олимпийски игри в Токио.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.01.2021
Платформата #SportDiplomacyAcademy за регистрация на спортни организации е отворена за регистрация на спортни организации, като в нея можете да откриете вече над 200 регистрирани структури. Платформата има за цел да спомогне за създаване на международни контакти и кооперация в сферата на спорта, като регистрацията е безплатна за спортни клубове, федерации и организации. С предстоящото стартиране на програмен период 2020-2027 и планираното от страна на Европейския съюз финансиране в сферата на спорта, възможността български спортни организации да бъдат видими като потенциални партньори в международни проекти е ключова.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.12.2020
На 15 декември 2020 част от участниците в #SportDiplomacyAcademy се срещнаха онлайн за да дискутират как преминават през неочакваната ситуация с пандемията КОВИД-19, как се справя спортната общност в държавите им и възможното възстановяване на проектните дейности.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.09.2020
Европейската седмица на спорта #BeActive се проведе за шеста поредна година, като между 23 и 30 септември 2020 всички жители и гости на София имаха възможността да станат част от най-големия спортен празник в Европа. Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, която се провежда през септември в цяла Европа от 2015 г. насам. Чрез седмицата, която се провежда под формата на кампания за повишаване на осмедомеността, се популяризират многобройните ползи от спортуването и физическата активност, като в нея могат да участват всички, независимо от възраст, произход и физическо състояние.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
06.07.2020
В периода 04-05 юли 2020 се проведе #BeActive уикенд в Църногорският манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян”, организиран в партньорство от ръководството на манастира и игумена на Гигинския манастир отец Никанор, Неделно училище към храм "Рождество Христово" жк. Младост 3, Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), Изправителна гимнастика #Class4YourBack и Асоциация за развитие на българския спорт.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.07.2020
На 03 юли 2020, Асоциация за развитие на българския спорт се включи във Фамилатлон 2020 с онлайн сесия Изправителна гимнастика за деца и родители, проведена от Class 4 Your Back - Гимнастика за правилна стойка с Ива (https://www.facebook.com/Class4YourBack/), в рамките на Фамилатлон Онлайн. По време на сесията беше представен проект Спортна Дипломатическа Академия, който е наследство на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което се проведе в първата половина на 2018 г и е съсредоточен върху сътрудничеството със Западните Балкани като логично продължение на всички изпълнени по приоритета на #EU2018BG дейности: перспективата на ЕС и свързаността на Западните Балкани, позовавайки се на „Софийската декларация“ и на Приоритетния Дневен ред от София за ЕС и Западните Балкани. Европейският съюз и Западните Балкани трябва да продължат да инвестират в усилия за укрепване на сътрудничеството и обмена на добри практики, фокусирани върху демокрацията, сигурността и основните човешки права. Спортна дипломатическа академия осигурява образователната мобилност на треньори и други служители на спортни организации (вкл.доброволци), свързани с професионалния и масовия спорт. Четирите модула за мобилност, които ще се проведат във всяка една от партньорските държави (България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Италия), ще подобри уменията и компетенциите на общо 80 спортни специалисти, както и тяхната квалификация, чрез мобилност с учебна цел. Учебната мобилност е планирана като инвестиция в човешкия капитал и принос за изграждането на капацитет на различни спортни организации, с ясен фокус върху изграждането на мрежа от добре обучени спортни дипломати, като дейностите са съ-финансирани по пилотна програма на Европейския съюз.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
27.06.2020
Спортът е амбиция, емоция и вдъхновение, иницииран от хората за хората и се основава на личните убеждения за интегритет, отдаденост и справедливост, както и на принципите на „честна игра“, работа в екип, дисциплина, равен старт и недискриминация. Спортът е отличен начин да се предотвратят много от проблемите в нашето общество като социалното изключване, насилието, престъпността и зависимостите. Това е веруюто на Асоциацията за развитие на българския спорт, която развива дейността си вече 10 години, организирайки много събития, които вдъхновят гражданите да бъдат активни, създавайки и реализирайки голям брой международни обучения и посещения за обмяна на опит.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.05.2020
На 22 май 2020 г. участниците на #SportDiplomacyAcademy се срещнаха на онлайн среща, за да се информират взаимно за ситуацията в техните страни и да получат актуализация от екипа на проекта за дейностите по проекта, засегнати от пандемията COVID-19. По време на срещата беше представена платформата на проекта www.eusportdiplomacy.info, която има възможност за регистрация на спортни организации от Европейския съюз и Западните Балкани с цел създаване на устойчива мрежа от активни спортни организации в международно сътрудничество. Половината от 80 участници в проекта успяха да се присъединят към събирането и отправиха положително послание към спортната общност, която живее в предизвикателни времена в настоящия момент (съобщението е достъпно като картинка в настоящото съобщение).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
29.01.2020
На 28 и 29 януари 2020 г. в Брюксел, Белгия, се проведе съвместно разработване на програмата Еразъм+ и Европейският корпус за солидарност. Повече от 600 участници имаха възможността да се включат в комбинация от пленарни и тематични сесии, фокусирани върху основните дейности на Еразъм+ и програмите на Европейския корпус за солидарност, като направиха преглед на постигнатото досега и на предложенията за подобряване и обмен на добри практики. Имаше широки възможности за принос и обратна връзка за механизмите на подкрепа и техническите аспекти на тяхното прилагане. Дискусиите бяха базирани на работата, реализирана в периода 2014 – 2020 и в допълнение към работните сесии бяха предложени възможности за работа в мрежа и културни дейности, които да допълнят програмата и да улеснят обмена между заинтересованите страни.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.12.2019
На 21 декември 2019, в рамките на петите поредни Коледни празници в Банкя, организирани от Столична община район „Банкя“, участниците в проект Спортна дипломатическа академия организираха благотворителен базар, на който бяха събрани средства за нуждите на Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, гр. Баня, Карлово.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.12.2019
На 17 декември 2019 година в гр. Брюксел, Белгия се проведе семинар на тема „Специфичност на спорта в рамките на ЕС“ (Specificity of sport within the EU) в рамките на одобрения работен план на ЕС за спорт (2017-2020), чиито общи цели са:
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.12.2019
В периода 03-09 декември 2019 в Сараево се проведе втори Модул по проект „Спортна дипломатическа академия“, който събра 80 спортни администратори, треньори и доброволци от 4 държави. В рамките на пилотна програма за мобилност в сферата на спорта бяха финансирани 7 инициативи през 2018 година, като дипломатическата академия е приносът на страната ни към целенасоченото развитие на човешкия капацитет в спорта, който Европейската комисия започва да подкрепя усилено. Общият бюджет на тази покана за представяне на проектни предложения беше на обща стойност 1,2 милиона EUR. Поканата имаше за цел да допринесе за развитието на спортните организации чрез подпомагане на мобилността с учебна цел на техния персонал. Обменът на хора, идеи и добри практики може да бъде от полза за хората, за техните организации и за спорта и обществото като цяло и ще залегне като един от основните приоритети на програма “Еразъм+“ в нейната спортна част след 2020 година, когато се очаква и удвояване на бюджета. Пълна информация за селекцията е налична на страницата на Европейската комисия: https://ec.europa.eu/sport/news/2018/results-published-call-proposals-exchanges-and-mobility-sport_en.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.11.2019
В периода 13-14 ноември 2019 г. в гр. София, България се проведе партньорско обучение „Добро управление в контекста на жизнения цикъл на големите спортни събития - от тръжната процедура до наследството“, съфинансирано от Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз и съгласно Работен план на ЕС за спорта 2017-2020.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
06.11.2019
В периода 4-7 ноември 2019, в Самоков, България се проведе семинар на Асоциацията на балканските атлетически федерации "Жени лидерки в атлетиката", който има за цел да овласти и мотивира все повече жени да заемат лидерски позиции в спорта. Събитието беше открито от Добромир Карамаринов, председател на АБАФ и на БФ Лека атлетика, Първи вицепрезидент на Европейската атлетика, член на съвета на Международната федерация по лека атлетика.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.10.2019
На 28 октомври 2019г.в Киев, Украйна се проведе Втория Семинар за Европейската Седмица на Спорта Отвъд Граници. Миналата година Европейската Седмица на Спорта за първи път премина извън границите на ЕС, като страните и регионите от Западните Балкани и Източното Партньорство се присъединиха към инициативата. През септември 2018 г. в Белград, Сърбия беше организиран специален семинар за обсъждане на различни начини за финансиране на Европейската Седмица на Спорта. Събитието започна с експертен семинар, който имаше за цел да представи резултатите от Европейска Седмица на Спорта Отвъд Граници 2019 и да сподели добри практики между държавите от Европейския съюз и страните от Източното Партньорство и Западните Балкани. Освен това, този семинар ще бъде възможност за обсъждане на възможностите за финансиране от ЕС, включително финансовия инструмент за спорт в рамките на програма Еразъм+ на Европейския съюз.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.10.2019
На 26 октомври 2019 в Банкя се проведе #SportDiplomacyAcademy Плогинг, който беше организиран от участниците в Спортна дипломатическа академия, състояла се преди броени дни в София. Плогинг е комбинация от джогинг и събиране на отпадъци (шведски: plocka upp). Тази нова тенденция започна като организирана дейност в Швеция през 2016 г. и се разпространи в други държави през 2018 г., след увеличаване на опасенията от замърсяване с пластмаса. Като тренировка, тя предлага промяна в движенията на тялото, като добавя клякане и разтягане към основната дейност - бягане, туризъм или ходене. В периода 11-17 октомври 2019 в София се проведе първи Модул по проект „Спортна дипломатическа академия“, който събра 80 спортни администратори, треньори и доброволци от 4 държави, като участващите спортни експерти от България са прадставители на национални спортни федерации и спортни клубове, силно мотивирани да допринесат за позитивната промяна в сферата на спорта в България.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.10.2019
В периода 11-17 октомври 2019 в София се проведе първи Модул по проект „Спортна дипломатическа академия“, който събра 80 спортни администратори, треньори и доброволци от 4 държави. В рамките на пилотна програма за мобилност в сферата на спорта бяха финансирани 7 инициативи през 2018 година, като дипломатическата академия е приносът на страната ни към целенасоченото развитие на човешкия капацитет в спорта, който Европейската комисия започва да подкрепя усилено. Общият бюджет на тази покана за представяне на проектни предложения беше на обща стойност 1,2 милиона EUR. Поканата имаше за цел да допринесе за развитието на спортните организации чрез подпомагане на мобилността с учебна цел на техния персонал. Обменът на хора, идеи и добри практики може да бъде от полза за хората, за техните организации и за спорта и обществото като цяло и ще залегне като един от основните приоритети на програма “Еразъм+“ в нейната спортна част след 2020 година, когато се очаква и удвояване на бюджета. Пълна информация за селекцията е налична на страницата на Европейската комисия: https://ec.europa.eu/sport/news/2018/results-published-call-proposals-exchanges-and-mobility-sport_en.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.10.2019
На 09.10.2019, председателят на Асоциация за развитие на българския спорт /АРБС/ Йоанна Дочевска проведе среща с международна делегация на Съветa на Европа в рамките на първата им консултативна визита в България в съответствие с Европейската спортна харта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.09.2019
През септември 2019 г. (22.09) SC Lighthouse беше поканен да участва в поредица събития, част от фестивала "Burgas Run" (Fb: Burgas Run) и използва шанса да увеличим популярността на "Спортна Дипломатическа Академия" (СДА) проект, организиран от Асоциация за развитие на българския спорт (АРБС).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
14.08.2019
Eurasia Bulgarian Open Badminton Championships 2019 е най-голямото международно състезание по бадминтон, което се провежда в България. Състезанието е Олимпийска квалификация за Токио 2020 и е с награден фонд $10 000. На това състезание вземат участие топ състезатели от Европа и света, както и български звезди като Мария Делчева, Мария Мицова, Иван Панев, Иван Русев, Стилян Макарски, Даниел Николов, Пейо Бойчинов, Алекс Влаар и други. В международната спортна проява, която се провежда в Бадминтон зала „Европа“, взеха участие 340 състезатели от 43 държави, като тя се провежда до 15 август 2019 и събитието е с безплатен вход за граждани.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.05.2019
Проект Спортна дипломатическа академия е наследство на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което се проведе в първата половина на 2018 г и е съсредоточен върху сътрудничеството със Западните Балкани като логично продължение на всички изпълнени по приоритета на #EU2018BG дейности: перспективата на ЕС и свързаността на Западните Балкани, позовавайки се на „Софийската декларация“ и на Приоритетния Дневен ред от София за ЕС и Западните Балкани. Европейският съюз и Западните Балкани трябва да продължат да инвестират в усилия за укрепване на сътрудничеството и обмена на добри практики, фокусирани върху демокрацията, сигурността и основните човешки права. Спортна дипломатическа академия осигурява образователната мобилност на треньори и други служители на спортни организации (вкл.доброволци), свързани с професионалния и масовия спорт. Четирите модула за мобилност, които ще се проведат във всяка една от партньорските държави (България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Италия), ще подобри уменията и компетенциите на общо 80 спортни специалисти, както и тяхната квалификация, чрез мобилност с учебна цел. Учебната мобилност е планирана като инвестиция в човешкия капитал и принос за изграждането на капацитет на различни спортни организации, с ясен фокус върху изграждането на мрежа от добре обучени спортни дипломати, като дейностите са съ-финансирани по пилотна програма на Европейския съюз.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.04.2019
В периода 08 – 09 април 2019, в Букурещ, ,Румъния, като част от ръмънското председателство на Съвета на ЕС, се проведе Спортен форум 2019, който беше организиран от Европейската комисия – Главна дирекция „Образование, Младеж, Спорт и Култура“ и събра над 400 отговорници за политиките в сферата от цяла Европа. Форумът /#EUSportForum/ бе официално открит от председателят на Румънския олимпийски комитет Михай Кувалиу и директорът за иновации, международно сътрудничество и спорт в Генерална дирекция „Образование, Младеж, Спорт и Култура“ на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева, която сподели: „Европейски спортен форум, който започва в Букурещ, ще подчертае бъдещето на анти-допинг системата, ролята на спортните федерации в Европейската спортна политика и тяхното участие в подобряването на условията за масов спорт за гражданите на Европейския съюз. През последните години беше реализиран огромен прогрес, включително целенасоченото финансиране за спорт чрез програма Еразъм+ и конструктивния диалог със спортните структури на различни нива, който никога не е бил толкова целенасочен и продуктивен преди.“
ВИЖ ПОВЕЧЕ
14.02.2019
Проект „Спортна дипломатическа академия“ е наследство на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което се проведе в първата половина на 2018 г. Проектът ще се съсредоточи върху сътрудничеството със Западните Балкани като логично продължение на всички изпълнени по приоритета на #EU2018BG дейности: перспективата на ЕС и свързаността на Западните Балкани, позовавайки се на „Софийската декларация“ и на Приоритетния Дневен ред от София за ЕС и Западните Балкани. Европейският съюз и Западните Балкани трябва да продължат да инвестират в усилия за укрепване на сътрудничеството и обмена на добри практики, фокусирани върху демокрацията, сигурността и основните човешки права. Проектът ще осигури образователната мобилност на треньори и други служители на спортни организации (вкл.доброволци), свързани с професионалния и масовия спорт. Четирите модула за мобилност, които ще се проведат във всяка една от партньорските държави, ще подобри уменията и компетенциите на общо 80 спортни специалисти, както и тяхната квалификация, чрез мобилност с учебна цел. Учебната мобилност е планирана като инвестиция в човешкия капитал и принос за изграждането на капацитет на различни спортни организации, с ясен фокус върху изграждането на мрежа от добре обучени спортни дипломати. След реализираните мобилности по проекта, всяка от страните-партньори ще притежава най-малко 20 добре обучени дипломати в спортни костюми, с практически умения и знания в областта на спортната дипломация (политически диалог и международни отношения, създаване на кампании, успешна вербална и невербална комуникация, публично говорене, работа с медии, протокол и етикет, външна политика и ценности на ЕС). Мрежата, която проектът ще създаде (4 държави с по 20 участници от всяка държава), ще се фокусира върху подкрепата и развитието на интеграцията на Западните Балкани в областта на спорта и ще бъде качествен доставчик на ценностите на ЕС в местната среда. За модулите ще бъдат привлечени най-добрите експерти от ЕС във всяка посочена област, като ще бъдат ползвани и методи на неформално обучение. В проекта участват 4 партньорски организации – Асоциация за развитие на българският спорт – координатор и инициатор на академията, спортната асоциация на град Рийека, Хърватска, италианската спортна организация "LÓRMA" и БРАВО - неправителствена организация от Босна и Херцеговина. Партньорите работят съвместно от няколко години, реализирайки проекти с различни мащаби и сътрудничйки в различни рамки в сферата на спорта, образованието и младежката политика. - Проектът включва и следните конкретни резултати: • 80 "дипломати в спортни костюми" /20 от всяка партньорска държава/, насочени към постигане на европейска интеграция в страните от Западните Балкани чрез спорт; • Национални, регионални и местни събития за разпространение на резултатите (с участието на най-малко 400 души) – мултиплициращ ефект от придобитите умения и знания; • Платформа за развитие на спорта в Западните Балкани - практически инструмент за ресурси и ценности на ЕС в областта на спорта с акцент върху спортната дипломация и доброто управление в спорта. - Учебната мобилност е планирана като инвестиция в човешкия капитал и принос за изграждането на капацитет на различни спортни организации, с ясен фокус върху изграждането на мрежа от добре обучени спортни дипломати. • Модул 1: Спортна дипломация, външна политика на ЕС, ценности на ЕС, политически диалог и международни отношения; • Модул 2: Обобщение и обратна връзка на модул 1, анализ на проведените местни събития, Добро управление в сферата на спорта; • Модул 3: Обобщение и обратна връзка на модул 2, анализ на проведените местни събития, кампаниен мениджмънт, успешна комуникация (вербална и невербална), публично говорене, протокол и етикет; • Модул 4: Обобщение и обратна връзка на Модул 3, анализ на проведените местни събития, Работа с медии, Работа със специфични целеви групи, Спортна дипломация за развитие, Как да приложим на практика знанията, които натрупахме.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.01.2019
В периода 14-17 януари 2019 в София се проведе първа среща на партньорите по проект „Спортна дипломатическа академия“. В рамките на програмата за мобилност в сферата на спорта бяха финансирани 7 инициативи, като дипломатическата академия е приносът на страната ни към целенасоченото развитие на човешкия капацитет в спорта, който Европейската комисия започва да подкрепя усилено от тази година. Общият бюджет на тази покана за представяне на проектни предложения беше на обща стойност 1,2 милиона EUR. Поканата имаше за цел да допринесе за развитието на спортните организации чрез подпомагане на мобилността с учебна цел на техния персонал. Обменът на хора, идеи и добри практики може да бъде от полза за хората, за техните организации и за спорта и обществото като цяло и ще залегне като един от основните приоритети на програма “Еразъм+“ в нейната спортна част след 2020 година, когато се очаква и удвояване на бюджета. Пълна информация за селекцията е налична на страницата на Европейската комисия: https://ec.europa.eu/sport/news/2018/results-published-call-proposals-exchanges-and-mobility-sport_en.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.11.2018
На 14 ноември 2018, в Залцбург, Австрия се проведе кръгла маса на високо равнище „Учебна мобилност в сферата на спорта“, като събитието беше в рамките на Австрийското председателство на Съвета на ЕС. В срещата взеха участие спортни експерти от страните-членки, представители на Европейската комисия и академичната общност в Европа. Сред участниците беше и Йоанна Дочевска – председател на „Асоциация за развитие на българския спорт“, която представи рамката на проект „Спортна дипломатическа академия“, на който преди броени дни беше дадена зелена светлина от страна на Брюксел. В рамките на програмата за мобилност в сферата на спорта бяха финансирани 7 инициативи, като дипломатическата академия е приносът на страната ни към целенасоченото развитие на човешкия капацитет в спорта, който Европейската комисия започва да подкрепя усилено от тази година. Общият бюджет на тази покана за представяне на проектни предложения беше на обща стойност 1,2 милиона EUR. Поканата имаше за цел да допринесе за развитието на спортните организации чрез подпомагане на мобилността с учебна цел на техния персонал. Обменът на хора, идеи и добри практики може да бъде от полза за хората, за техните организации и за спорта и обществото като цяло и ще залегне като един от основните приоритети на програма “Еразъм+“ в нейната спортна част след 2020 година, когато се очаква и удвояване на бюджета. Пълна информация за селекцията е налична на страницата на Европейската комисия: https://ec.europa.eu/sport/news/2018/results-published-call-proposals-exchanges-and-mobility-sport_en.
ВИЖ ПОВЕЧЕ