Проект: SCAED

20.09.2022
По статистически данни на Американската национална асоциация Анорексия и свързани с нея разстройства, през последните десетилетия случаите на хранителни предизвикателства и нарушения са се увеличили значително в целия свят, което предполага, че 9% от населението по света страда от някакъв вид хранително разстройство. Разпространението на тези проблеми в спортния сектор е изключително тревожно, тъй като спортистите са по-склонни да имат стремеж към перфектен външен вид и спортно представяне. Въпреки че професионалните спортисти разчитат на помощта на диетолози и психолози, които да ги напътстват, треньорите на спортисти на аматьорско ниво не винаги разполагат с необходимите знания и обучение, с които да идентифицират рисковото поведение и да му противодействат.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.07.2022
В периода 11-13 юли 2022, в Милано, Италия, се проведе първа международна среща по проект „SCAED - Sport Community Against Eating Disorders (Спортна общност срещу хранителните разстройства)“, в която взеха участие треньори и експерти от 6 партньорски организации - България, Гърция, Полша, Северна Македония, Хърватия и домакините от Италия. В срещата бяха дискутирани теми като различните предизвикателства пред атлети, родители, треньори и спортни организации свързани с хранителните разстройства, определяне на рамката на сътрудничеството сред партньорите в проекта, официалното разделяне на задачите и отговорностите в проекта, както и тяхното изпълнение.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
04.04.2022
По статистически данни на Американската национална асоциация на анорексията нервоза и свързаните с нея разстройства, през последните десетилетия случаите на хранителни разстройства са се увеличили значително в целия свят, което предполага, че 9% от населението по света страда от някакъв вид хранително разстройство. Разпространението на тези проблеми в спортния сектор е изключително тревожно, тъй като спортистите са по-склонни да имат стремеж към перфектен външен вид и спортно представяне. Въпреки че професионалните спортисти разчитат на помощта на диетолози и психолози, които да ги напътстват, треньорите на непрофесионалните спортисти не разполагат с необходимите знания и обучение, с които да идентифицират рисковото поведение и да му противодействат.
ВИЖ ПОВЕЧЕ