Новини
07.12.2022 г.
В рамките на конкурс за най-добро представяне в национална инициатива за отбелязване на 9 май - Ден на Европа и в рамките на „Европейска година на младежта“ 2022 г., организирана в рамките на съпътстващи дейности eTwinning за България, Европас – България, Еврогайдънс – България, Евродеск – България и Национален екип по ПОО – България в периода 05.05.2022 г. – 17.05.2022 г. В конкурса взеха участие 44 организации от цялата страна.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.12.2022 г.
В периода 01-03 декември 2022, Автономният университет на Барселона бе домакин на финална среща в рамките на инициативата Happy Bones, съ-финансирана по програма Еразъм+ и изпълнявана съвместно от Universtà degli Studi di Roma Foro Italico (Италия), Istituto Europeo per lo Sviluppo Socio Economico (Италия), Alexandre Ioan Cuza University of Iasi (Румъния), Gazi University (Турция), Fundació Salut i Envelliment (Испания) и Асоциация за развитие на българския спорт (България).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.12.2022 г.
В периода 02-03 декември 2022, в рамките на третия международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“, Асоциация за развитие на българския спорт представи пред водещи учени, треньори и експерти от България и чужбина текущи дейности и инициативи на организацията, включително резултати от изследване относно сигурността на спортни събития, реализирано в рамките на инициативата SafeSPORTevent. #SafeSPORTevent е инициатива, съ-финансирана по програма Еразъм+, която има за цел да защити спортистите, служителите и феновете, участващи в спортни събития, от рискове за здравето и безопасността, чрез подобряване на условията им за тренировки и състезания и особено по време на форсмажорни заплахи за сигурността, които трябва да се управляват от специфични протоколи за сигурност.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.12.2022 г.
В периода 01.12 - 03.12.2022 г. в гр.Самобор, Хърватия се проведоха заключителна конференция и финална среща по проект „Спорт, здраве и забавление за деца в предучилищна възраст“ (Sports, health and fUn for preschool childreN/SUN). Всяка държава-партньор в консорциума представи проведените обучителни спортни дейности с деца в предучилищна възраст и учители в детски градини на национално ниво, както и бяха обсъдени постигнатите резултати. От страна на Асоциация за развитие на българския спорт (АРБС) участие взеха Калинка Гударовска – член на УС в организацията, Диана Хаджиангелова и Велина Андонова – координатори здравни политики и социални дейности в АРБС.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.12.2022 г.
В периода 30.11 – 03.12.2022 г., в Сакария, Турция, се проведе финална среща по проект SONKEI, в която взеха участие 8 партньорски организации от 8 Европейски държави – България, Босна и Херцеговина, Италия, Португалия, Румъния, Словения, Турция и Хърватия. Партньорите обсъдиха дейностите по проекта до момента, както и практическия образователен инструмент за деца и младежи за повишаване на осведомеността относно насилието в спорта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.12.2022 г.
В периода 02-03 декември 2022, в рамките на третия международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“, Асоциация за развитие на българския спорт представи пред водещи учени, треньори и експерти от България и чужбина текущи активности на организацията, включително анализ на приобщаващите инициативи, подкрепени чрез програма Еразъм+, реализиран в рамките на инициативата Train4Inclusive. #Train4Inclusive е инициатива, съ-финансирана по програма Еразъм+ на Европейския съюз, която се реализира от международен консорциум, включващ представители на България, Хърватия, Италия, Словения и Испания и има за цел да разработи методология и инструменти, които треньори по вид спорт и ръководители на спортни дейности за хора с увреждания ще могат да използват, за да наблюдават напредъка на техните физически, когнитивни и социални умения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.12.2022 г.
В периода 02-03 декември 2022, в рамките на третия международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“, Асоциация за развитие на българския спорт представи пред водещи учени, треньори и експерти от България и чужбина текущи активности на организацията, включително инициативата SMILE. Проект Sport, Motivation, Inclusion, Leadership, Engagement – #SMILE (Спорт, Мотивация, Включване, Лидерство, Ангажираност) има за цел да анализира връзката между спорта и включването, по иновативен и различен начин – като предостави възможност за участие в международни спортни дейности на хората с интелектуални затруднения. В рамките на инициативата предстои международно спортно събитие, което ще се проведе в Хърватия през април 2023.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
27.11.2022 г.
Повече от 300 деца стартираха в първото съревнование за сезона в зала на 27 ноември 2022. Надпреварата Darko Team Baby Cup – епизод 2 даде начало на лекоатлетическите надпревари под покрив в столичната „Асикс Арена“. Състезанието бе за деца на възраст от 4 до 13 години и отворено за всички желаещи – без значение дали са картотекирани спортисти, членове на състезателен клуб или желаеха да направят първите си стъпки в леката атлетика.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.11.2022 г.
На 26 ноември 2022, в София, България се проведе локално спортно събитие по проект ONE GOAL, в която взеха участие над 30 момичета и жени – състезателки и треньори по вид спорт. По време на събитието, бяха проведени теоретични и практически сесии, в които бяха дискутирани теми като практическите знания и умения, необходимата практика и нужната квалификация необходими за практикуване на футбола за жени, методи и практики за повишаване на жените треньори по футбол, повишаване на физическите и технически качества футболисти от женски пол, съвременните модели на подражание в женският футбол и ефективни психологически методи и техники за работа с подрастващи.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
25.11.2022 г.
На 23 ноември 2022, в София, България, на територията на НСА „Васил Левски“, Асоциация за развитие на българския спорт (АРБС) проведе популяризиращо събитие и запозна студентите с проект „BOOST-Boosting Outstanding Omnicompetent Successful Talents“. В срещата бяха обсъдени нуждата от повишаване на уменията и възможностите за заетост, модернизиране на образованието, обучението и младежката дейност с фокусиране върху младите хора и развитие на трансверсалните умения и тяхната важност за личностното и професионално развитие на младите хора в Европа.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
24.11.2022 г.
Координираният от Асоциация за развитие на българския спорт проект #SafeSPORTevent е официален партньор на Международен форум за спортна сигурност 2022 г. – първата глобална стъпка за изграждане на международно сътрудничество в областта на спортната сигурност, който се проведе на 24 ноември 2022 г. Събитието е организирано от Корейската фондация за спортна безопасност (КФСБ), съвместно с Корейския спортен и олимпийски комитет (КСОК) и е спонсорирано от Министерството на културата, спорта и туризма. Събитието бе излъчено на живо в YouTube.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
24.11.2022 г.
В периода 22-25 ноември 2022, в Кьолн, Германия се проведе партньорска среща по проект Sport and NFE, по време на която бяха обсъдени дейностите до момента, както и предстоящата международна конференция Обучение и спорт, която ще се проведе в София през май 2023.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.11.2022 г.
На 22 ноември 2022г., в Национална футболна база „Бояна“, България се проведе първа среща в рамките на инициативата на Съвета на Европа - Start to talk, по време на която бяха обсъдени и дискутирани мерки и политики за защита на децата в спорта, съвременните модели и ключови елементи нужни при разработване на ролите на служители по закрила на децата, като умения, знания и опит на лицето. В срещата, представлявайки Асоциация за развитие на българския спорт, взе участие Ивайло Здравков – член на УС на АРБС.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.11.2022 г.
На 21 ноември 2022, в НСА „Васил Левски“ се проведе популяризиращо събитие по проект Happy Bones, което имаше за цел да запознае спортни специалисти, обучители, треньори и спортни педагози със специфичната методология „Happy Bones“, в която се прилага адаптирана физическа активност за лица, диагностицирани с остеопороза – прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания – особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка ето защо създаването и валидирането на подобен тип протоколи е от изключителна важност за правилната рехабилитация, възстановяване и лечение на подобен тип заболявания.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.11.2022 г.
В периода 15–18 ноември 2022 г., в София, България, се проведе финална среща по проект #SafeSPORTevent, която събра партньорите от Босна и Херцеговина, България, Гърция и Турция, за да оценят напредъка на проекта и да планират заедно бъдещите му действия. По време на мобилността консорциумът взе участие и в международната конференция „Стратегическо преосмисляне: новата стратегическа концепция на НАТО и стратегическият компас на ЕС. Перспективи от държавите членки от Централна и Източна Европа“, организирана от Софийския форум за сигурност, партньор по проекта. По време на събитието екипът на #SafeSPORTevent имаше възможност да представи резултатите от проекта, както и идеите и добрите практики в областта на безопасността и сигурността в спорта, като бяха обменени и мнения относно потенциалното развитие на взаимното сътрудничество по темата в бъдеще.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.11.2022 г.
На 13 ноември 2022, по време на спортният празник “Избери своя начин да спортуваш“ проведен в Национална спортна академия "Васил Левски, Асоциация за развитие на българския спорт проведе събитие по проект #SafeSPORTevent. Бяха представени създадените в рамките на проекта протоколи за сигурност и дискутирани потенциалните рискове и заплахи при провеждането на спортни събития, както и необходимите мерки и протоколи за оптимизиране на сигурността и безопасността на зрители, административен персонал, атлети и официални лица.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.11.2022 г.
На 13 ноември 2022, по време на спортният празник “Избери своя начин да спортуваш“ проведен в Национална спортна академия "Васил Левски", бяха представени дейностите и електронната платформа за обучение, част от проект „BOOST-Boosting Outstanding Omnicompetent Successful Talents“. По време на събитието бяха обсъдени и дискутирани нуждата от повишаване на уменията и възможностите за заетост, модернизиране на образованието, обучението и младежката дейност с фокусиране върху младите хора и развитие на трансверсалните умения и тяхната важност за личностното и професионално развитие на младите хора в Европа.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.11.2022 г.
В периода 07 – 11 ноември 2022, в Каунас, Литва, се проведе международна среща и финална конференция по проект ONE GOAL, в която взеха участие треньори и експерти от 5 партньорски държави – България, Унгария, Италия, Уругвай и домакините от Литва. В срещата от името на Асоциация за развитие на българския спорт, партньор в проекта, взеха участие Корнелия Найденова, Златка Габерова и Ивайло Здравков.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.11.2022 г.
На 09 ноември 2022, се проведе обучение на педагогически съветници и психолози от район „Младост“ в столицата, по време на което Йоанна Дочевска - председател на УС на АРБС представи проект „BOOST-Boosting Outstanding Omnicompetent Successful Talents“. В срещата бяха обсъдени нуждата от повишаване на уменията и възможностите за заетост, модернизиране на образованието, обучението и младежката дейност с фокусиране върху младите хора и развитие на трансверсалните умения и тяхната важност за личностното и професионално развитие на младите хора в Европа.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
04.11.2022 г.
В периода 01.11.- 04.11.2022 в Кашкайш, Португалия се проведе финална среща по проект MOVING - Learning Through Mobility of Sport Volunteers. Бяха презентирани проведените спортни събития за хора с увреждания, по време на които бяха тествани разработените в рамките на проекта методи, както и обученията на младите доброволци във всяка една държава от настоящото партньорство, които имаха възможността да участват в спортните събития на местно ниво и да практикуват наученото.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.10.2022 г.
На 28 октомври 2022 г. в Опатия, Хърватия, НПО Vere Montis организира събитие по проект „BOOST-Boosting Outstanding Omnicompetent Successful Talents”. Събитието се проведе във Факултета по управление на туризма и хотелиерството, в рамките на седмицата на предприемачеството, която се проведе в периода 24–28 октомври. По време на събитието бяха представени самият проект, трансверсалните умения и тяхното значение за личностното и професионално развитие на младите хора в Европа, както и платформата за електронно обучение BOOST – иновативен лесен за използване инструмент, включващ видеоклипове и съдържание относно най-важните трансверсални умения. Участниците в събитието проявиха голям интерес към платформата за електронно обучение и получиха копия от Наръчника за младежки работници #BOOST.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.10.2022 г.
В периода 25-26.10.2022 година, в Национална спортна академия „Васил Левски“, гр. София, Асоциация за развитие на българския спорт проведе събитие на което участваха повече от 160 треньори, спортни специалисти, спортни педагози, кинезитерапевти и спортни мениджъри на дейностите по проект „ENDURANCE“. Проекта се изпълнява в партньорство с осем партньори от седем държави (Белгия, България, Хърватия, Финландия, Италия, Словакия и Испания). По време на събитието бяха дискутирани и обсъдени теми като управление, администриране и отчитане на проекти, насоки и практически препоръки към работата на онлайн интерактивна платформата за обучение „ENDURANCE“, практически задачи и форми на създаване и администриране на бизнес проекти.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.10.2022 г.
В периода 24-26 октомври 2022, в Мирандела, Португалия се проведе среща на консорциума по проект „Спорт, здраве и забавление за деца в предучилищна възраст“ (Sports, health and fUn for preschool childreN/SUN), която имаше за цел да анализира дейностите, проведени във всяка от държавите партньори. В събитието взе участие Йоанна Дочевска – председател на Асоциация за развитие на българския спорт (партньор в проекта от България). Представени бяха редица обучителни и спортни дейности, които се проведоха на национално ниво през последните два години, както и спортното събитие за деца и родители „Мама, татко и аз“, което беше реализирано в парк Заимов на 21.10.2022 г.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.10.2022 г.
На 21 октомври 2022 в парк Заимов се проведе спортен празник „Мама, татко и аз“, в който взеха участие над 120 деца от столичната детска градина 195 „Братя Мормареви”. Участниците се забавляваха със спортни и щафетни игри, като за спортните усмивки допринесе Школа по лека атлетика Дарко тийм, която освен със спортни специалисти се включи и с атрактивен талисман, който радваше децата – осата Дарко. За отличната организация се погрижиха и голям брой доброволци, сред които младежи от столични училища и млади спортни специалисти от Национална спортна академия „Васил Левски“.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2022 г.
На 19 октомври 2022, в София, България се проведе локално спортно събитие по проект ONE GOAL, в която взеха участие над 25 жени треньори по вид спорт. По време на събитието, бяха проведени теоретични и практически сесии, в които бяха дискутирани теми като практическите знания и умения, необходимата практика и нужната квалификация необходими за практикуване на футбола за жени, методи и практики за повишаване на жените треньори по футбол, повишаване на физическите и технически качества футболисти от женски пол, съвременните модели на подражание в женският футбол и ефективни психологически методи и техники за работа с подрастващи. Събитието бе проведено с подкрепата на катедра „Футбол и тенис“ към Национална Спортна Академия „Васил Левски“ с участието на високо квалифицирани и опитни треньори по футбол, като доцент Корнелия Найденова – треньор на вратарите в женския представителен отбор по футбол на България и НСА.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2022 г.
На 19.10.2022 година, в детска градина №100 „Акад. Пенчо Райков“, гр. София, Асоциация за развитие на българския спорт проведе представяне на дейностите на проект „HEPA SUN - Спорт, здраве и забавление за деца в предучилищна възраст“, в което взеха участие педагогически специалисти от учебното заведение. Събитието бе организирано в партньорство с ръководството на детската градина в лицето на Златка Атанасова - директор и г-жа Диана Хаджиангелова от Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), а интересна информация относно адаптираните спортове сподели Ивелина Кирилова, преподавател в НСА „Васил Левски“ и експерт в АРБС.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.10.2022 г.
В периода 11-16.10.2022 г. в гр. Сасари, Италия се проведете заключителна работна среща по международния проект "WAYWARD". В събитието участваха представители на шест партньорски държави – България, Виетнам, Гърция, Италия, Ирландия и Мексико. Консорциумът на проекта включва организации, работещи конкретно с целевата група (млади хора с интелектуални затруднения) чрез използване на методологията Обучение чрез спорт. Представители на Асоциация за развитие на българския спорт бяха Константин Занков-член на УС и Теодор Петров – доброволец в организацията.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 43
next