Проект: Educational and training program for older adults

ФОКУС ГРУПА ПО ПРОЕКТ HALT БЕШЕ РЕАЛИЗИРАНА В ДПЛУИ, ГР. БАНЯ – СОНИК СТАРТ
30.07.2022 г.
На 30 юли 2022, в ДПЛУИ, гр. Баня – Соник Старт беше проведена фокус група с потребители и възпитатели на социалната услуга, която имаше за цел да разбере нуждите на лицата относно спорт и физическа активност, и в частност – относно възможностите за практикуване на тенис на маса. Спортът тенис на маса е една от най-ангажиращите мозъка дейности и още по хубавото е, че и дори по-възрастните играчи могат да играят тенис на маса за удоволствие. Това е спорт, която влияе положително на нивата на физическа активност, подобрява вниманието и концентрацията и подобрява визуално-пространствените умения. Поради тези характеристики и достъпността на този спорт е доказано, че тенисът на маса може ефективно да се използва като програма за профилактика и рехабилитация на лица, страдащи или предразположени към развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, тъй като активира едновременно различни секции на мозъка.

Целта на проект „An educational and training program for older adults at risk of developing dementia through table tennis /hAlt/“ , в рамките на който се проведе изследването, се реализира в сътрудничество с клубове по тенис на маса, спортни организации, спортни университети и други заинтересовани лица, им има за цел да повиши осведомеността относно ползите от практикуването на тениса на маса за менталното здраве при възрастните хора, ангажирането на лица страдащи или предразположени към развитие на болестта на Алцхаймер и деменция с тенис на маса, да им се предложи специализирано обучение от опитни треньори по тенис на маса (сертифицирани като „треньори със знания и конкретни умения за болестта на Алцхаймер и деменция“), като в същото време се осъществява мониторинг на тяхната био-физическа активност, чрез преносими устройства и свързана апликация за геймификация подпомагаща социализацията и привличането на по-голям брой участници/потребители.

Проект “An educational and training program for older adults at risk of developing dementia through table tennis /hAlt/“ е съ-финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз.