АРБС представи проект Speech на Ability fest
09.10.2017 г.
На 8 октомври в София се състоя първият по рода си Фестивал на способностите. Тази неделя, между 11 и 17 ч., в столичното Ларго (античен комплекс “Сердика” в подлеза на метростанция “Сердика”) Ability Fest Sofia 2017 се разгърна като празник на уменията и различията.

Фестивалът е с фокус върху способностите на хората с различни затруднения и цели да провокира емпатия чрез преживяване.

Посетителите на фестивала можеха да тестват способностите си чрез специално разработени, водени от хора със затруднения, игри, препятствия, лабиринт. Те трябваше да се справят с разнообразни предизвикателства със затворени очи, без думи, и с различна степен на сложност от гледна точка на памет и концентрация. За най-отдадените бяха предвидени изненади и томбола с награди.

Ето ги и предизвикателствата в Ability Fest Sofia:
„Говори с поглед“ - кажи едно изречение, без да говориш или да използваш ръцете си - само с помощта на специално устройство, което проследява погледа ти.

„Затвори очи и усети“ - справи се със серия предизвикателства със завързани очи. Без да виждаш - рисувай, сглобявай, разпознавай миризми и текстури. И още!

„Стъпка по стъпка“ - мини по маркирано трасе със завързани очи, воден от съотборник или от незрящ доброволец.

„Лабиринт на ума“ - премини през голям и сложен лабиринт, като внимаваш много в детайлите. Трябва да излезеш за време и да отговориш правилно на въпроси.

„Карти Памет“ - предизвикай себе си в тази игра, която ще подложи на изпитание паметта и концентрацията ти.

„Сподели жест“ - общувай без думи. Тествай колко си добър в четенето по устни и научи няколко фрази на жестов език.

По време на фестивала посетителите се запознаха и с дейностите по проект Speech, като Йоанна Дочевска – председател на АРБС и Стефка Джобова - психомоторен специалист по проекта представиха дейностите, които включват създаването на 3 интегрирани спортни асоциации в Италия, Германия и България, публикация на наръчник "Методологии и техники за менажиране на спортни дейности, свързани със социалното включване в местните общности на хора с психиатрични заболявания" и международни и местни спортни дейности, насочени към интеграцията.

Фестивалът демонстрира и уменията на хора с различни затруднения - те водиха малки и по-големи работилници - с различни арт техники и изработки. Изработване на еко-фенери, бижута и сувенири, картички и значки, рисуване на керамика - това са само част от работилниците на Ability Fest Sofia, които бяха водени от ентусиазма и неподправената радост на младежи с различни затруднения, които щедро споделиха уменията си да създават и творят с всички участници на Фестивала.

Инициатори на Фестивала са Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Лумос, Светът на Мария и Бъди с приятел-България (Best Buddies Bulgaria).

Събитието се случва в партньорство с Глобална инициатива в психиатрията – София, Синергиа, АСИСТ – Помагащи технологии, Заслушай се, Български форум на бизнес лидерите и със специалната подкрепа на Dextrophobia Rooms.
Фестивалът на способностите София 2017 се провежда под патронажа на Столична община.

С подкрепата на: Right Rental, Coca-Cola HBC Bulgaria, Parachute-ka.

И с медийната подкрепа на БНР-Радио София, OFF News, НПО портал, ДАРИК Радио.