АРБС взе активно участие в последното събитие на #EU2018BG в сектор Спорт
13.06.2018 г.
В периода 12 – 13 юни 2018, София бе домакин на последното международно събитие в сектор Спорт от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Конференцията „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации“ беше организирана от Министерството на младежта и спорта и е съфинансирана по програма „Еразъм+“. Целта на международното събитие беше обмяната на опит как иновациите и новите технологии могат да допринесат за това традиционните спортове и игри да бъдат използвани за по-добра физическа активност на населението.

„Спортът сближава хората, улеснява интеграцията, промотира ценности и помага за успешна превенция срещу насилието. Ние трябва да разчитаме на огромната мощ на спорта, която ще ни улесни при интеграцията на нови държави, ще ни помогне в борбата с радикализацията и ще ускори реализирането на целите на ЕС. Запазвайки спорта чист, ние можем да разчитаме не само на неговата здравословна роля, но и на голямата му обединителна и възпитателна сила“, заяви пред делегатите министър Красен Кралев, който откри събитието.

В конференцията взеха участие директорът за иновации, международно сътрудничество и спорт, Генерална дирекция „Образование и култура“ на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева, президентът на Европейската конфедерация по волейбол (СЕV) Александър Боричич, заместник-председателят на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Стефан Апостолов, заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев, спортният автор и журналист Иво Иванов, представители на Съвета на Европа, Европейския олимпийски комитет, ООН, Международна асоциация спорт за всички (TAFISA), Спешъл Олимпикс, Европейска платформа за иновации в спорта (EPSI), УЕФА, Английската висша лига, Германската футболна асоциация и др. В международното събитие взеха участие и представителите на УС на „Асоциация за развитие на българския спорт“ Йоанна Дочевска и Ивайло Здравков.

Конференцията беше предшествана от среща на Генералните директори за спорта в ЕС, на която държавите-членки се обединиха около убеждението, че Конвенцията от Маколин за манипулирането на спортни състезания трябва да влезе в сила възможно най-скоро, а пътят към това е постигане на консенсус на политическо ниво в ЕС. Беше обсъден също изборът на представители на ЕС в Управителния съвет и Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция и начинът, по който ще функционира новата програма „Еразъм+“. Участниците изразиха единодушно възхищение от начина, по който България е координирала общата позиция на ЕС при преразглеждането на Световния антидопингов кодекс. Бяха представени приоритетите и събитията в сферата на спорта на бъдещото Австрийско председателство на Съвета на ЕС – конференция „Икономическо измерение на спорта“, семинар на тема спорт и физическа активност на работното място „Спорт и здраве“, „Борбата срещу употребата на допинг“, която ще продължи с втората фаза на преразглеждането на Световния антидопингов кодекс. Ще продължат и консултациите по раздел „Спорт“ на програмата Еразъм+, като Йоанна Дочевска представи пред участниците възможностите, които програмата предостави на хиляди участници до момента и позицията на неправителствия сектор относно представеното преоекто предложение за нова финансова рамка за спорт в периода 2021 – 2027 година.

„Разбираме, че настоящето ни е изпълнено с интересни и вълнуващи моменти на взимане на сложни, но вдъхновяващи решения относно бъдещето на ЕС както по отношение на политическия процес, така и по отношение на политиките в спорта. Това включва и бъдещето на финансирането, което сме особено събрани днес - възможности за подкрепа на спорта и физическата активност. Европейският проект има ежедневно въздействие и влияние върху живота на 500 милиона души и ние трябва да гарантираме политики с ясна ориентация към бъдещето, а от друга страна - тяхното гражданско измерение. Следователно, голямо предизвикателство е да се поставят гражданите в центъра на политическите действия и резултати. Европейските граждани трябва, от една страна, да могат по-добре да разберат как ЕС засяга ежедневието им; а от друга страна, те трябва да чувстват, че са изцяло част от европейския проект. В нашето сътрудничество с физически лица и организации от цяла Европа, ние силно чувстваме европейското измерение и обхват, които централизираните проекти предлагат и дават шанс на „митичния“ Брюксел да изглежда много по-близо до гражданите. Тъй като в настоящите предизвикателни моменти искаме да осигурим повече Европа, трябва да гарантираме повече Европа във всяка нова дейност, която планираме за бъдещето на Съюза.

Това, което твърдо вярваме, че е много по-необходимо от евентуално бъдещо децентрализиране на дейности в сферата на спорта, което дори може да рискува качеството на обхвата, което постигнахме, е да осигурим инструменти за изграждане на капацитет на организациите, за да могат да предоставят качествени проекти на местно ниво. Този процес е доста сложен и отива по-далеч от възможността да кандидатствате с проекта си на национален език или да се опростят формулярите за кандидатстване.“ сподели Йоанна Дочевска на участващите в срещата директори.

Генералните директори за спорта в Европейския съюз посетиха Националния стадион „Васил Левски“. Там делегацията разгледа Музея на спорта, където главният уредник Катя Иванова запозна гостите с изложените експонати и с най-големите успехи в историята на българския спорт. След беседата директорите разгледаха съблекалните, трибуните и терена на Националния стадион, където си направиха снимки и научиха подробности за най-интересните събития, които съоръжението е приемало през годините. Те посетиха и катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“, като продължиха с пешеходна разходка, на която представители на Министерството на младежта и спорта и екскурзовод им показаха емблематични сгради в центъра на София.

В рамките на трите дни на събитията в хотел „Маринела“ бяха разположени множество спортни съоръжения, на които отделните федерации демонстрираха спецификата на своите спортове. Имаше и изложба с атрактивни снимки на фотографите Бончук и Костадин Андонови.