Да получиш SMS от принца на Дубай
25.10.2017 г.
В Европа новото поколение политици започва малко по малко да поема властта. Австрия посреща най-младия си министър-председател в историята на страната, Франция вече усеща промените, които Еманюел Макрон й готви, а Естония се утвърждава като име на технологичната карта на Европа под управлението Юри Ратас.

Всички те приемат смесени отзиви и тепърва трябва да се доказват като политици. В Обединените арабски емирства обаче един друг младеж отдавна се е доказал като любимия принц на страната.

Наскоро всички жители и гости на Дубай получиха SMS лично от коронования принц на Дубай шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум, с който той ги прикани да се включат към неговото ново фитнес предизвикателство за изграждане на един по-действен град.

Под хаштаговете #DubaiFitnessChallenge и #Dubai30x30 в социалните мрежи могат да се намерят вече множество снимки и видеа за най-новата акция на младия принц. Първоначално той призова отделни компании и институции (сред които и полицията на Дубай) да се включат във фитнес предизвикателството - в продължение на 30 дни да отделят поне по 30 минути на физическа активност и спорт.

Голямата изненада за жителите и гостите на града дойде обаче с SMS от самия принц. Всички потребители на локалните мобилни оператори получиха съобщение от шейх Хамдан, в което той ги предизвиква да се включат в предизвикателството му.

Новото предизвикателство се стреми да превърне Дубай поне за месец в най-активния град на планетата като по този начин повиши физическата активност на населението в града и по-дългосрочна перспектива да създаде едно по-здраво физически общество.

Съобщенията предизвикаха вълнения в социалните мрежи и масова подкрепа за идеята на шейха. Самото предизвикателство вече е в действие - компании, различни институции, училища, детски градини и обикновени граждани. И по всичко изглежда, че инициативата на младия принц среща гореща подкрепа.

Този успех до голяма степен се дължи на самата личност на шейх Хамдан.

Принцовете от приказките не съществуват, но спокойно може да се каже, коронованият принц на Дубай и една от най-важните личности в Обединените арабски емирства (ОАЕ) определено се доближава до техния образ.

Той е второто дете на вицепрезидента и премиер-министър на ОАЕ, управника на емирство Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум от първата му жена Хинд бинт Мактум бин Юма ал Мактум. След като вече покойния му по-голям брат Рашид се отказва от престола, Хамдан е подготвян за заемането на престола.

Хамдан учи първо в частното момчешко училище "Шейх Рашид", след това във факултета по мениджмънт на Дубайското правителствено училище. После продължава образованието си във Великобритания, където посещава първо елитната Кралска военна академия за сухопътни войски "Сандхърст" - мястото където британските аристократи изпращат синовете си. Нейни възпитаници са и принцовете Уилям и Хари. След това Хамдан завършва и London school of econcmics (LSE).

През 2006 г. е назначен за председател на Изпълнителния съвет на града Дубай. На 1 февруари 2008 г. е издигнат за официален престолонаследник. Скоро след това той е назначен за шеф на хедж фонда HN Capital LLP и президент на новооснован технически университет, носещ неговото име.

Освен всичко това шейх Хамдан обаче е и талантлив поет, запален спортист, интересуващ се от екстремните спортове, добър фотограф и милиардер филантроп. И не на последно място - Instagram звезда.

Именно славата му онлайн му печели толкова голяма популярност. В социалните мрежи често е сравняван с Аладин от "Хиляда и една нощ", а много други изтъкват приликата му австралийския актьор Ерик Бана.

Сред хобитата му влизат скокове с парашут, дайвинг, риболов, лов със соколи, сноубординг, велоспорт и много други. Той е запален по конете и е сред големите дарители на местните конни бази, а самият той има награди от състезания, сред които златен медал на Световните игри по конни спортове във Франция през 2014 г.

По съвет на имиджмейкърите си шейх Хамдан често се снима с деца, най-често с някои от множеството си племенници, и изглежда винаги като очарователен чичо.

Младият принц успява да си изгради онлайн славата на любимото момче на Обединените арабски емирства, което не само се забавлява, пътува и твори, но и обича страната си и някой ден ще се грижи за нея. Това се вижда и от многото му инициативи, включително и #Dubai30x30.

Преди време Хамдан представи друга инициатива - "Моят Дубай", в която призова всички жители на емирството да споделят красиви кадри от страната, разкази и други ценни за културата неща с цел изграждане на по-добър имидж на страната като красиво място с много история и дълбока култура.

В този образ са влюбени както по-прогресивно настроените младежи в ОАЕ, така и Запада. И докато в Европа хората са малко или много скептични към младите си лидери, в емирствата се радват на своя принц, изваден от приказките.

Източник: https://www.webcafe.bg/webcafe/svyat/id_1007466694/slide_2_Da_poluchish_SMS_ot_printsa_na_Dubay