Анти-допинг семинар JUST SPORT се проведе в София
16.03.2018 г.
На 12 март 2018 стартира анти-допинг семинар САМО СПОРТ /JUST SPORT/, който имаше за цел в рамките на 5 дни да обучи и информира фитнес инструктори и собственици на фитнес центрове за негативните последствия, които може да доведе неконтролируемото използване на хранителни добавки в сферата на масовия спорт (най-вече във фитнес центрове).

Обучителното събитие беше логично планирано, за да се премине през максимално широка сфера от информация, като в първите два дни експертите от Национален антидопингов център представиха основните политики, дейностите, които центърът реализира, методи на превенция и контрол. В третия ден от събитието Българска асоциация за фитнес и здраве даде на участниците гледната точка на практиката, като представи и резултатите от реализиран проект в сферата на употребата на забранени субстанции във фитнес центрове и интересни кампании, които са приложени в Европа. В четвъртия ден на семинара участниците имаха възможност да разгледат нормативната уредба в България, която касае употребата на допинг и хранителни добавки и да дадат предложения за оптимизацията на тези документи с оглед на опита, който имат от практиката. Резултатите от този ден, както и цялостното обучение бяха представени на кръгла маса, която се проведе в петък, 16 март 2018, в която взеха участие Красен Кралев, министър на младежта и спорта, проф. Татяна Янчева, зам. ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“, д-р Виолета Заркова, изпълнителен директор на Национален антидопингов център, Йоанна Дочевска – председател на „Асоциация за развитие на българския спорт“, представители на Регионално управление на образованието – София град, Конфедерация „Защита на здравето“, представители на Академия на МВР, спортни организации и академичната общност в спорта, спортуващи и самите участници в пет дневното обучение.

„Тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите в свободното време започват да употребявят допинг“, предупреди министърът на младежта и спорта Красен Кралев и посочи обучението като единствено оръжие срещу забранените и опасни за здравето субстанции. „Проблемът е валиден за цяла Европа и всички експерти признават, че не сме подготвени да се справим с него. Докато при спорта за високи постижения съществуват строги международни правила и има изградена система за следене, доказване на употреба на допинг и съответните наказания от страна на международните спортни организации, то в спорта за всички тези наказания са неприложими. Единственото ни оръжие е обучението“, заяви министърът. В изказването си той акцентира върху факта, че антидопинг политиката е един от основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Спорт“. Необходимостта от превенция чрез обучение бе тема на първото събитие, което ММС организира като част от дейностите си за председателството – семинар за предотвраняване на употребата на допинг на 24 и 25 януари в София.

Проект САМО СПОРТ JUST SPORT се реализира в периода 2017-2018 година и е съ-финансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия и проведе разнородни дейности в Хърватска, Словения, Италия, България, Португалия и Швеция в посочения период. Предстои да бъде проведена международна конференция в Хърватска през юни 2018. Проект САМО СПОРТ JUST SPORT беше представен и като добра практика по време на международен семинар „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“, организиран от Министерство на младежта и спорта организира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Предстои да бъде създадена и мобилна апликация, в която ще бъдат включени здравословните фитнес центрове и експерти, отдали се на идеята за „чист” спорт.

В България проект “JUST SPORT” се координира от „Асоциация за развитие на българския спорт” с подкрепата на Антидопингов център – България (www.anti-doping.government.bg), Фитнес центрове: Норд джим (www.nordgym.net), Атлетик (www.athletic-bg.com), Ситалк (www.fitnessitalk.com), Залата на Юли (www.yulisgym.com).

Пълна информация за проекта:
www.just-sport.org и https://www.bulsport.bg/just_sport.html

Планирана е и пресконференция, която ще представи резултатите от анти-допинг семинар “JUST SPORT”, която ще се проведе на 19 март 2018, 11:00ч в пресклуб България.