JUST SPORT представен на международен анти-допинг семинар
25.01.2018 г.
Международния семинар „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“ се проведе в периода 24 и 25 Януари в София, и събра 80 чуждестранни и 40 местни експерти в сферата на спорта. Над 120 представители на международни организации, свързани с антидопинга, представители на страните-членки на ЕС и на антидопинговите организации от Европа, както и представители на спортните федерации в България присъстваха в първия ден на семинара. Пред представителите на 25 антидопингови организации и 14 държави-членки на ЕС, бяха представени добри практики за инициативи и кампании за борба с употребата на допинг, срок които и проект JUST SPORT /САМО СПОРТ/. В периода 2017 – 2018 година, „Асоциация за развитие на българския спорт“ е партньор за България на проекта, съ-финансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия, който има за цел да обърне внимание на негативните последствия, които може да доведе неконтролируемото използване на хранителни добавки в сферата на масовия спорт (най-вече във фитнес центрове). Събитието се организира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и в него взеха участие и международните партньори по проекта от Хърватска и Словения, като Вера Манце от Спортна организация на гр. Рийека, която е координатор на кампанията, запозна гостите с всички етапи до момента и в бъдеще.

Основното национално събитие по проекта - Анти-допинг семинар “JUST SPORT” ще се проведе в периода 12 – 16 март 2018 и има за цел да обучи 20 фитнес инструктори и 10 собственици на фитнес центрове, като след успешно приключване на обучителните модули, участниците ще получат сертификат за участие, а фитнес центърът, в който практикуват или който притежават ще бъде добавен в сайта и мобилната апликация на проекта и популяризиран. Планирали сме да проведем събитието в гр. София, като вярваме, че всяко събитие в подкрепа на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС има силна добавена стойност за цялостното представяне на страната ни в този изключително ключов момент, когато Европа е обърнала своя поглед към нас. В последния ден на събитието ще организираме кръгла маса, която да събере отговорниците за политики в сферата на борбата с допинга, фитнес инструкторите и собствениците на фитнес центрове, представителите на академичните среди и спортуващите. Планирана е и пресконференция, която ще представи резултатите от анти-допинг семинар “JUST SPORT”, която ще се проведе на 19 март 2018, 11:00ч в пресклуб България.

Събитието е безплатно, а регистрацията вече е достъпна.
Регистрация за участие в Анти-допинг семинар:
https://goo.gl/forms/FBAocpUlMV1ANv1V2
Регистрация за участие в кръглата маса на 16/03/2018 (за отговорници за политики в сферата на борбата с допинга и употребата на забранени субстанции):
https://goo.gl/forms/oxccs21l6pV2WdGK2
Срок за кандидатстване: 28/02/2018
Програма на събитието:
https://www.dropbox.com/s/lippqwgs8sc00tf/JUST_Sport_Agenda_MAR2018.pdf?dl=0
Забележка: Организаторите си запазват правото за корекции в програмата, като финалната програма на събитието ще бъде изпратена до всички селектирани участници.

В България проект “JUST SPORT” се координира от „Асоциация за развитие на българския спорт” с подкрепата на Антидопингов център – България (www.anti-doping.government.bg), Фитнес центрове: Норд джим (www.nordgym.net), Атлетик (www.athletic-bg.com), Ситалк (www.fitnessitalk.com), Залата на Юли (www.yulisgym.com).

Партньори в проект „САМО СПОРТ” са организации, обвързани в иновативен консорциум от Хърватска, Словения, Италия, България, Португалия и Швеция. Настоящият проект е съ-финансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия и ще бъде реализиран в периода 01.01.2017 – 30.06.2018.