АРБС взе участие в #Run2Gether България - събитие с кауза!
19.05.2018 г.
Хора с увреждания и приятелите им с големи сърца тичаха заедно в подкрепа на спорта за всички и създаването на Адаптиран младежки кариерен център. На 19 май се проведе първото българско издание на един от най-успешните мини-маратони с кауза в света. На старта на Run2Gether рамо до рамо застанаха хора с увреждания и техни поддръжници с големи сърца от политиката, бизнеса, сцената, спорта, както и много други съпричастни столичани.


В благотворителния маратон по двойки всеки участник с голямо сърце застана до човек с различни възможности и двамата изминаха между 2,2 и 6,6км. към една обща цел - да надскочат себе си и да пресекат заедно финала, където си разделиха по половинка от един медал, символ и награда за тяхното приятелство.

Run2Gether има две големи цели: да популяризира спорта за всички и да даде гласност на нуждата от равно включване, равен достъп и промяна на нагласите към хората с увреждания. Средствата от дарените билети за участие в маратона, заедно с даренията от Отговорния бизнес, ще помогнат за създаването на Адаптиран младежки кариерен център за хора с различни възможности, който да ги подготвя за нуждите на пазара на труда. Президентът Радев, кметът Фандъкова, бизнесмени, шампиони и шоузвезди подкрепиха благотворителното бягане.

Асоциация за развитие на българския спорт подкрепи инициативата като организира адаптирана тренировка по голф за участници с различни възможности и информационна шатра, в която информираха посетителите за дейностите на организацията. По време на събитието посетителите се запознаха и с дейностите по проект #GoodGovernanceSport, координиран от Асоциация за развитие на българския спорт. #GoodGovernanceSport /Добро управление в спорта - 590305-EPP-1-2017-1-BG-SPO-SCP/ е съ-финансиран по програма „Еразъм+“ Спорт на Европейската комисия /Стратегически партньорства в областта на спорта/ и е съвместно партньорство на 7 държави, което ще продължи 30 месеца, започвайки от 01/01/2018. Проект #GoodGovernanceSport има за цел да намери начин за анализиране, събиране и промотиране на добри практики за подходяща видимост на взети и направени решения, отговорни органи и прозрачност на спортните организации в Европа и партньорските държави. Събитието бе подкрепено и от Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА) и Конфедерация „Защита на здравето“ (КЗЗ).

В благотворителното бягане, редом с хората с различни възможности, участие взеха и много звезди от спорта и шоубизнеса, уважавани обществени фигури, големи компании и граждани с големи сърца, включително посланици на инициативата, които подкрепиха нейното реализиране.

Специално за събитието от Тайланд пристигна и основателят на Run2Gether Чачай Афибанпоонпон заедно с участник с различни възможности, който е бил част от Run2Gether Банкок.

Run2Gether е един от най-успешните мини-маратони с кауза в света, като от събота и София вече е част от международната инициатива в подкрепа на хората с увреждания, провеждаща се също в Ню Йорк, Амстердам и Банкок. Организатор на Run2gether България е JAMBA.