България ще бъде домакин на най-важния форум за спорта в ЕС през 2018
29.12.2017 г.
Страната ни ще е домакин и на най-важното за развитието на сектора събитие за годината – Спортният форум, коментира в сутрешния блок на ТВ Европа Йоанна Дочевска, председател на Асоциацията за развитие на българския спорт.

България има уникалния шанс да се включи активно в развитието на европейските политики в областта на спорта и здравословния начин на живот. На темата са посветени отделни събития в програмата на председателството ни на Европейския съвет. Страната ни ще е домакин и на най-важното за развитието на сектора събитие за годината – Спортният форум, коментира в сутрешния блок на ТВ Европа Йоанна Дочевска, председател на Асоциацията за развитие на българския спорт.

Йоанна Дочевска-Асоциация за развитие на българския спорт: „Той се случва веднъж годишно и събира всички отговорници за политики в сферата на спорта на европейско ниво. На него по своеобразен начин се задава политиката за тази година, което се случва в първото шесмесечие на годината, а после се официализира с европейска седмица на спорта, която пък е във втората част на всяка година. Така че България ще има наистина уникалния шанс да събере хората, които отговарят да политиките за спорта на европейско ниво“.

Брюксел подпомага развитието на масовия спорт чрез Програма „Еразъм“.

Йоанна Дочевска-Асоциация за развитие на българския спорт: „В нея се цели не толкова професионалния спорт, с който ние всички сме толкова горди, на който всички ние се радваме, а по-скоро спорта за всички, спорта в свободното време, спорта за всеки гражданин в Европейския съюз, като от тази година основният приоритет на Европейската комисия е изграждане на навици за здравословен начин на живот“.

Спортът е един от най-успешните посланици на европейските ценности, допълни Йоанна Дочевска.

Йоанна Дочевска-Асоциация за развитие на българския спорт: „Толерантност, солидарност, отговорност, дисциплина, прозрачност. Всяка една от тези ценности може много лесно да бъде научена чрез спорта и да се прилага във всяка една от сферите на живота ни. Именно това ще се опитаме да промотираме през тези шест месеца, че европейските ценности са неразривно свързани със спорта, и като резултат ще излезнем и със заключение на Съвета по темата“.

Европа се бори с вредните последици от скандалите в спорта, такива като употребата на допинг, нерегламентираното уреждане на мачове и корупционните практики като цяло, коментира Дочевска. Вече има и приета Декларация за добро управление на спорта, подписана от 32 спортни организации по време на малтийското председателство.


Източник: https://www.tvevropa.com/2017/12/balgariya-shte-bade-domakin-na-naj-vazhniya-forum-za-sporta-v-es-prez-2018-g/