Международно антидопинг обучение за младежи в Италия
17.11.2017 г.
E.D.G.E. - European Anti-Doping Generation (Европейска анти-допинг генерация) е 12 месечно партньорство, което включва 5 партньори от 4 различни държави (Италия, Латвия, Австрия и България) и има за цел да насърчава анти-допинг културата сред младите спортисти и треньори.

До момента по проекта се проведоха редица дейности, а последното международно събитие, с което завършват дейностите му се проведе в Местре, Италия, в периода 14 – 17 ноември 2017. От четирите държави в проекта взеха участие по двама млади спортисти, млад треньор и спортен експерт - Ивайло Здравков (спортен експерт), Николай Недков (спортен треньор), Евелина Николова (състезател по борба) и Марио Николов (състезател по борба класически стил). По време на срещата бяха представени Националните анти-допинг манифести, които бяха изработени във всяка от партньорските държави и участниците заснеха промоционално видео, в което призовават за чист спорт и борба с допинга на всички нива в спорта.

По време на дискусиите бяха засегнати и теми като:
• Как да се насърчи спортната култура срещу дегенеративни форми на спорт - преди всичко допинг - сред младите спортисти;
• Как да се насърчи етичното поведение в областта на спорта;
• Как да се насърчат младите атлети да прегърнат спортните ценности и да обезкуражават всяка форма на насилие;

В основата на проекта е разработването на обучения и срещи за млади състезатели на възраст 15-19 години и спортни инструктори с цел насърчаване на важни умения като управление на стреса и чувство на неудовлетвореност, учейки се от загубата, работа в екип, превръщане на грешки в успешни стъпки. Тези компетенции са в основата на изграждане на култура срещу употребата на допинг и срещу всякакви неправомерни представяния в спорта. Проектът включва новаторски подход и два основни резултата (обучителни материали и видео), които ще бъдат изготвени с приноса на всички партньори и целеви групи, като по този начин ще бъде изразена европейска добавена стойност.

Партньорството включва Национални антидопингови агенции, спортни асоциации, организации за свободното време и образование и олимпийски център на: този микс на компетенциите ще гарантира ефективно и положително развитие на проекта. Партньор от България е „Асоциация за развитие на българския спорт”, а проекта е съ-финансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия.