Танцова рехабилитация за жени с рак на гърдата
11.06.2018 г.
В периода 08 – 10 юни 2018 в централата на Италианския олимпийски комитет в Рим, Италия се проведе обучение за треньори по танци, които разучиха специфичен танцов протокол, разработен за рехабилитацията и повишаването на качеството на живота на пациенти с рак на гърдата чрез адаптирани танцови движения. В проекта участват 5 държави, като дейностите в България са координирани от „Асоциация за развитие на българския спорт“, а локален партньор в танцовите дейности е MVJ Dance Studio. Обучението беше проведено от известните хореографи и жури в италианското издание на „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Каролин Смит и Самюел Перон. Танцовата терапия е разработена от Каролин Смит след като самата тя заболява от рак на гърдата и по време на рехабилитацията си открива възможностите на танца за физическо и психическо възстановяване и вече е спомогнала за по-лекото възстановяване на над 2000 жени в Италия.

„Ние изучаваме позитивния ефект на регулярната физическа активност при пациенти с рак на гърдата от дълги години“, заяви професор Атилио Паризи от Университет „Форо Италико“ - Рим, който е и научен кординатор и съветник по проекта. Този проект е „създаден, за да подобри психическото, моторно и физическо състояние на жени диагностицирани с това коварно заболяване, а също така и да възстанови самочуствието им и усещането за женственост в самите тях“, обясни професор Адриана Бонифачи, председател на неправителствената организация IncontraDonna, която подпомага възстановяването на пациенти в Италия.
Проект „Танцувай със здравето“ има за цел да обучи треньори по танци в две основни посоки – основни принципи на методологията “Dancing with Health“ (преподавана то Каролин Смит и Самуел Перон) и да проведе 32 безплатни танцови сесии, в които ще вземат участие 20 жени от България, диагностицирани от рак на гърдата. Танцовите сесии във всяка от партньорските държави ще бъдат основата на проучване за влиянието на физическата активност при възстановяването на жени с рак на гърдата и ще бъде валидирано от Университет „Форо Италико“ в Рим.
Каролин Смит заяви: „Аз съм дълбоко развълнувана да участвам в този проект. Като жена и като пациент, аз съм дълбоко убедена в ползите на танца и на този проект за психическото и физическо здраве на жените. Ракът на гърдата е болест, която можем да преборим не само чрез усилията на медицината (лекарства, качествено здравеопазване и редовни прегледи), но и с вяра, желание, помощта на приятели, семейство и общество. Силно вярвам , че този проект ще позволи на много жени да подобрят начина си на живот, да повишат увереността и самочуствието си и желанието си за живот“.
През 2017г., в Италия, 51,000 жени са диагностицирани с това заболяване. Ранната диагноза позволява на 87% от тях успешно лечение и възстановяване. “Въпреки, че значително повишихме нивото на успешно лечение и възстановяване на нашите пациенти, има още много какво да желаем. Ние вярваме, че успешната терапия, превенция и здравословен начин на живот може да подобрят начина на живот на жените в Италия“, заяви професор Адриана Бонифачи, председател на IncontraDonna, Италия.
Проектът е съ-финансиран от програма „Еразъм +“ и в него участват 5 държави (Италия, България, Литва, Великобритания и Холандия) в партньорството и с подкрепата на още 3 италиански организации (University of Foro Italico, IncontraDonna Onlus и ISES).
Основна цел:
Да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години, като им се предлага иновативен танцов протокол с цел да ги включи в умерена/ енергична физическа активност и в резултат на това да ги накара да приемат и да се свържат отново с телата си, да изградят отново самочувствие, да подобрят себеизразяването си, да се справят с чувствата на изолация, депресията, гнева и страха, да укрепят личните си ресурси и преди всичко да правят физическа активност, която е необходима за тяхното здравословно състояние.

Пълна информация за проектните дейности: www.dancing-health.eu